Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2019

Інформація про результати роботи органів прокуратури Луганської області у сфері запобігання та протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією за 2018 рік

Органи прокуратури Луганської області як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції в межах наданих законом повноважень забезпечують ефективну протидію і запобігання адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, шляхом виконання функцій, визначених законодавством.
Упродовж 12 місяців 2018 року прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 226 протоколів про адміністративні правопорушення пов’язані з корупцією, які складені Управлінням захисту економіки в Луганській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, Луганським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, Національним агентством з питань запобігання корупції.
За результатами розгляду судами притягнуто до адміністративної відповідальності 157 осіб, зокрема:
68 – депутатів  сільських, селищних, міських, районних рад
52 – посадових особи юридичних осіб публічного права
20 – посадових осіб місцевого самоврядування
5 – державних службовців
3 – посадові і службові особи інших органів державної влади
3 – посадові особи органів та підрозділів цивільного захисту
2 – посадові особи митної служби
2 – посадові особи райдержадміністрації
1 – посадову особу податкової міліції
1 – суддю.
Слід зазначити, що найпоширенішим видом правопорушення, яке виявляється правоохоронними органами, є порушення вимог фінансового контролю.
Зокрема, за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не повідомлення або несвоєчасне повідомлення Національне агентство з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані притягнуто 133 суб’єкта декларування.
Як приклад, депутат Біловодської районної ради, ігноруючи вимоги Закону України «Про запобігання корупції», не повідомив НАЗК про придбання транспортного засобу Volkswagen Touareg  вартістю 1 млн 685 тис грн.
За принципової позиції прокурора депутата визнано винним в умисному неповідомленні про суттєві зміни у майновому стані та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень, в дохід держави.
Крім того, начальник  відділу з юридичних та правових питань Сєвєродонецької міської ради в порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» несвоєчасно без поважних причин подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік.
Сєвєродонецьким міським  судом за участі прокурора місцевої прокуратури  посадовицю визнано винною  у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП), та накладено стягнення у виді штрафу.
За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів притягнуто  24 особи.
Так, постановою Попаснянського районного суду визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП сільського голову селища Нижнє Попаснянського району, який неодноразово, бравши участь у засіданні сільської ради, не повідомляв про наявний у нього реальний конфлікт інтересів та голосував за прийняття рішень про преміювання сільського голови. Згідно з судовим рішенням на сільського голову накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 3400 грн.
Також органами прокуратури області вживаються заходи, спрямовані на виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень або невиконанню вимог Закону в інший спосіб.
Так, прокурорами в порядку частини 3 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 127 подань.
За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 35 службових осіб. У зв’язку з притягненням до відповідальності за вчинення пов’язаних з корупцією правопорушень із займаних посад звільнено 2 осіб.
Зокрема, за результатами службового розслідування, проведеного на підставі подання прокуратури області, керівнику одного із структурних підрозділів Головного управління ДФС у Луганській області оголошено догану за порушення строків проведення перевірки факту подання одним із працівників зазначеного органу державної влади декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадок неподання декларації.
Робота на вказаному напрямку триває.
 
Прес-служба прокуратури Луганської  області
 

кількість переглядів: 1091