Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2010

Прокуратура підбила підсумки року

     Органи прокуратури Луганщини підбили підсумки своєї роботи в 2009 році. Непростим він видався для працівників наглядового відомства. Проте, незважаючи на складнощі, досягнуто певних результатів на пріоритетних напрямках діяльності. Принаймні, статистичні дані свідчать про збереження позитивної динаміки.
     Пріоритетними для прокурорів були питання додержання виборчого законодавства, боротьби з нецільовим використанням бюджетних коштів, незаконним відшкодуванням податку на додану вартість, раціонального використання та охорони надр, охорони праці та здоров'я, захисту прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
     За результатами прокурорських перевірок порушено понад 600 кримінальних справ, з них майже половина — про порушення конституційних прав та свобод громадян.
     За актами прокурорського реагування відшкодовано майже 260 млн. грн., до відповідальності притягнуто близько 8тисяч посадових осіб. Особлива увага приділялась відшкодуванню заподіяних державі збитків, до бюджету відшкодовано понад 100млн.грн.
     За прокурорського втручання виплачено 86,7млн.грн. заборгованості з заробітної плати. Однак, сума боргу із заробітної плати залишається стабільно високою і тому стан законності з вказаних питань не дозволяє послабити рівень впливу на ситуацію, що склалася.
     Вживались заходи по протидії організованій злочинності і корупції. До суду направлено 17 кримінальних справ про злочини, вчинені злочинними угрупованнями у сфері економіки, 4 – з корумпованими зв’язками.
     Слідчими прокуратури до суду спрямовано 69 кримінальних справ, з яких майже половина про корупційні злочини, скоєні депутатами місцевих рад. Більша частина цих справ порушена за фактами хабарів на значні суми.
     Також за наслідками розгляду 311 протоколів про корупційні правопорушення до відповідальності притягнуто 222 корупціонера.
     Покращився прокурорський нагляд за додержанням законів правоохоронними органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства. За результатами розгляду документів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 1200 працівників органів внутрішніх справ, до кримінальної — 22.
     Активно застосовувалися прокурорами повноваження з представництва громадян та держави в судах. За позовами прокурорів у судах розглянуто понад 6 тисяч справ. В інтересах держави реально виконано рішень суду на суму майже 59 млн. грн.
     Є цілий ряд позитивних напрацювань і на інших напрямках прокурорської діяльності. Звісно, не обійшлося і без певних недоліків. На це акцентувалась особлива увага.
     Колегія визнала, що вжиті у 2009 році органами прокуратури області заходи певною мірою сприяли розвитку позитивних тенденцій у здійсненні прокурорсько-слідчої діяльності та підвищенню рівня законності в регіоні.
      Водночас визнана необхідність посилення контролю в наглядовій діяльності з метою усунення недоліків і формалізму, удосконалення та забезпечення цілеспрямованої роботи для досягнення реальних результатів.

 

     Прокуратура Луганської області

кількість переглядів: 76462