Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2010

Боротьба проти торгівлі людьми

     Торгівля людьми є багатогранним складним явищем, що набуло поширення у суспільстві.
     Проблемам протидії торгівлі людьми приділяється постійна увага в рішеннях координаційної ради генеральних прокурорів країн-учасниць СНД, в наказах та інформаційних листах Генерального прокурора України тощо.
      Механізм торгівлі людьми включає вербування, викрадення, перевезення, переховування, передачу із рук в руки, продаж або купівлю людей за допомогою різних способів примусу, застосування сили, обману або шахрайства з метою перетворення їх у рабів або поставлення в наближені до рабства умови, примус до проституції, домашнього рабства, підневільної праці або втягнення у боргову кабалу.
     Викладене свідчить про те, що велика кількість прав та свобод людини чи інтересів держави, котрі порушуються у процесі вчинення торгівлі людьми, обумовлює широкий спектр напрямів суспільного реагування на поширення цього явища та вимагає від суспільства комплексного підходу до боротьби з цим злом.
     Робота органів дізнання, досудового слідства, прокурора з виявлення, розкриття та розслідування цих тяжких злочинів, завершується їх судовим розглядом.
     Так, у 2009 році судами області розглянуто 12 кримінальних справ, пов`язаних з торгівлею людьми, стосовно 16 осіб з постановленням обвинувальних вироків, із яких до 10 засуджених застосовано міру покарання у вигляді реального позбавлення волі. Тобто показник в 4 рази більший порівняно з 2008 роком, коли лише до 15 відсотків засуджених застосовано реальну міру покарання. Це свідчить про те, що суди призначають більш сувору міру покарання з урахуванням суспільної небезпечності вчиненого. Активну позицію займають державні обвинувачі, які за необхідністю на підставі статей 348, 367 КПК України подають апеляції з підстав невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого.
      Зазначені злочини є досить латентними і їх розкриття неможливе без певної суспільної підтримки та інформування правоохоронних органів з боку громадськості.

 

     Прокуратура Луганської області

 

кількість переглядів: 76612