Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2019

У прокуратурі Луганської області підбили підсумки роботи у сфері протидії кримінально караній корупції упродовж 2018 року

Питання протидії корупції – один з пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури Луганської області. Скоординовані зусилля щодо протидії кримінально-караній корупції у 2018 році сприяли досягненню позитивних результатів на вказаному напрямі роботи.
Так, до суду направлено обвинувальні акти стосовно 114 осіб, які вчинили 128 корупційних злочинів.
Правоохоронцями області було виявлено, розслідувано та направлено до суду 46 фактів привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, а також 11 випадків зловживання владою чи службовим становищем.
Вживались заходи щодо викриття злочинів у бюджетній системі. Протягом минулого року до суду направлено 28 таких обвинувальних актів та 15 клопотань про звільнення осіб від кримінальної відповідальності.
Як приклад,  Лисичанською місцевою прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно очільника одного з медичних закладів Луганської області, який протягом 2017 року уклав договір купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей для потреб закладу з фізичною особою підприємцем за завищеними цінами, чим завдав збитків на суму 172 тис. грн.
Постійно вживаються заходи щодо виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення посадовців органів державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронців. Із загальної кількості осіб, щодо яких направлено до суду обвинувальні акти: 1 – депутат селищної ради, 7 – державні службовці, 5 – посадові особи органів місцевого самоврядування,  7 –  посадові та службові особи інших органів державної влади, 7 – працівники органів поліції, 2 –  працівники Збройних Сил України, 14 – посадові осіб юридичних осіб публічного права, 21 – особа, яка виконує організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов'язки в юридичних особах приватного права, 2 – посадові особи райдержадміністрацій, 1 – посадова особи облдержадміністрації, по 1 – з числа посадових осіб органів та підрозділів цивільного захисту, Державної прикордонної служби та Державної податкової служби.
Триває робота з забезпечення відшкодування шкоди, завданої злочинами цієї категорії.
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено 16,5 млн грн завданих збитків, з яких відшкодовано 6,5 млн грн, прокурорами заявлено позови на 16,9 млн грн.
Накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму 5,7 млн грн.
Забезпечено належне підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях цієї категорії.  За результатами судового розгляду корупційних правопорушень засуджено 47 осіб. З них 4 осіб – засуджено до позбавлення волі на певний строк реально, 34 – до штрафу,  4 – до громадських робіт . До 5 осіб застосовано додаткове покарання – позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, до 1 особи застосовано  позбавлення військового спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.
Так, за результатами судового розгляду кримінального провадження стосовно мешканця Біловодського району за фактом вчинення ним кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 369 КК України (надання неправомірної вигоди службовій особі), ч. 2 ст. 309 (незаконне придбання та зберігання наркотичного засобу, вчинене повторно) та ч. 1 ст. 315 (схиляння до вживання наркотичних засобів) Біловодським районним судом зловмисника визнано винним у вчиненні вказаних злочинів та засуджено до 5 років позбавлення волі.
Прокуратура Луганської області і надалі продовжуватиме активну роботу на вказаному напрямі.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 706