Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2019

Підтримання обвинувачення в суді та оскарження судових рішень органами прокуратури Луганської області упродовж І кварталу 2019 року

Реалізація прокурорами повноважень з підтримання обвинувачення в суді знаходить своє відображення у судових рішеннях, які не завжди відповідають вимогам законодавства, що зумовлює їх апеляційне та касаційне оскарження.
Упродовж трьох місяців 2019 року за участі прокурорів регіональної та місцевих прокуратур судами Луганщини розглянуто 862 кримінальних провадження, у 439 з яких – ухвалено обвинувальні вироки. За принципової позиції прокурорів 75 осіб засуджено до покарання у виді реального позбавлення волі за вчинення ними тяжких та особливо тяжких злочинів.
З метою забезпечення оперативності кримінального процесу його учасниками активно використовується право на укладення угод про визнання винуватості та про примирення, на підставі яких судами ухвалено 194 вироки із призначенням узгодженого сторонами покарання.
Особливу увагу обвинувачами приділено порушенням законодавства при ухваленні судових рішень.
За результатами апеляційного перегляду скасовано та змінено 14 вироків та 7 ухвал судів першої інстанції.
Прокурорами використовуються повноваження і у сфері оскарження судових рішень в касаційному порядку. З початку поточного року Верховним Судом задоволено 9 касаційних скарг прокурорів із вимогами щодо скасування вироків та ухвал внаслідок неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність та істотних порушень вимог кримінального процесуального закону. 
Додержання засад верховенства права та законності у кримінальному провадженні, а також захист прав його учасників є пріоритетами у роботі регіональної та місцевих прокуратур.
Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 927