Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.12.2016

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури області за 11 місяців 2016 року

Прокуратурою області вживаються системні заходи щодо оперативного виявлення, припинення, розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень, відшкодування збитків, завданих громадянам і державі.
Пріоритетними напрямами роботи у поточному році стали скоординовані з іншими правоохоронними органами дії щодо протидії корупційним злочинам, проявам сепаратизму і тероризму та забезпечення правопорядку в умовах проведення антитерористичної операції, боротьби зі злочинністю у сферах економічних відносин, оподаткування, у бюджетній системі, земельних правовідносин, лісового господарства.
З цією метою забезпечено повноту використання всіх форм координації, передбачених ст. 25 Закону України «Про прокуратуру» та Положенням про координацію діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності та корупції.
Прокуратурою області та місцевими прокуратурами проведено 26 координаційних та інших спільних нарад, видано 46 спільних наказів, вказівок, інформаційних листів та інших документів організаційного та методичного характеру, створено 21 спільну слідчо-оперативну групу для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів, 56 груп по боротьбі з окремими видами злочинів, проведено 32 семінари та 66 інших спільних заходів, у тому числі 3 виїзди груп працівників прокуратури області та ГУНП в області до окремих районів.
Активно застосовуються прокурорами повноваження, передбачені ч. 2 ст. 36 КПК України.
Процесуальними керівниками скасовано понад 350 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, надано більше 3200 письмових вказівок про проведення слідчих (розшукових) дій.
На оперативних нарадах у прокурора області та його заступників розглянуто стан досудового розслідування у понад 160 кримінальних провадженнях, що розслідуються слідчими органів Національної поліції, ДФС та УСБ України в області.
Активізовано роботу щодо використання підрозділами Національної поліції та фіскальної служби повноважень, наданих Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність», щодо заведення оперативно-розшукових справ з метою виявлення тяжких та особливо тяжких злочинів, що готуються та осіб, що їх готують.
Зазначені та інші заходи загалом позитивно впливають на стан протидії злочинності, дозволяють своєчасно та ефективно реагувати на певні негативні тенденції.
За 11 місяців 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР) внесено відомості про вчинення 18160 кримінальних правопорушень проти 17360 за аналогічний період 2015 року (+4,6 %). При цьому, за заявами потерпілих та повідомленнями в засобах масової інформації, в тому числі в мережі Інтернет, до ЄРДР внесено відомості про 693 кримінальні правопорушення, які вчинено на тимчасово непідконтрольній території.
За реабілітуючими підставами закрито 6484 кримінальних проваджень. Таким чином, всього обліковано 11676 фактично вчинених злочинів проти 11689 торік, з яких 4867 (41,6 %) тяжких та особливо тяжких проти 5523 (47,2 %) у минулому році.
Луганська область є одним з трьох регіонів країни, де рівень злочинності не погіршився, тоді як всього у державі кількість облікованих злочинів зросла на 13,4 %. Рівень злочинності на 10 тисяч населення становить 52,9 і є найнижчим в Україні (в середньому по державі – 136,8).
На вільній від бойовиків території області спостерігається незначне збільшення кількості облікованих злочинів (+ 6,1 %, з 10077 до 10734 злочинів), що стосується в першу чергу Кремінського, Старобільського, Білокуракинського, Марківського районів та міста Сєвєродонецьк.
У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року з 97 до 74 зменшилась кількість умисних убивств та замахів на їх скоєння. Вчетверо менше умисних вбивств скоєно із застосуванням вогнепальної зброї (7 проти 27). Відмічається зменшення кількості умисних вбивств, вчинених раніше судимими особами (з 12 до 5) та у стані алкогольного сп’яніння (з 31 до 26).
Зі 118 до 50 зменшилась кількість фактів викрадення людей, у тому числі 20 проваджень зареєстровано за фактами викрадення осіб на території, тимчасово непідконтрольній органам державної влади України.
У структурі кримінальних правопорушень майже половину (48,9 %) становлять злочини проти власності, зокрема крадіжки та шахрайства. Водночас менше обліковано грабежів та розбоїв.
Майже на чверть менше вчинено кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (1439 проти 1935).
Разом з тим, обліковано 727 терористичних актів, 72 провадження щодо створення терористичної організації та участі у ній, 15 – фінансування тероризму, 27 – викрадення, привласнення зброї та бойових припасів, 189 – незаконного зберігання зброї та бойових припасів.
Усього виявлено 3961 особу (у 2015 році – 2888), які вчинили кримінальні правопорушення.
Зменшилась на 8,2 % кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участю (з 182 до 167), але у Новоайдарському районі та місті Сєвєродонецьк ситуація погіршилась.
На 4,2 % менше вчинено злочинів особами, які раніше їх скоювали (1149 проти 1199), проте у Новоайдарському, Білокуракинському, Марківському та Станично-Луганському районах ріст рецидивної злочинності становить від 50 до 80 відсотків.
Особами у стані алкогольного сп’яніння вчинено 607 проти 564 кримінальних правопорушень. Найбільша питома вага таких злочинів у Білокуракинському, Марківському та Троїцькому районах.
На 7,6 % зменшилась кількість злочинів, вчинених групою осіб (з 211 до 195). У Новоайдарському, Станично-Луганському та Попаснянському районах таких правопорушень вчинено більше, ніж торік.
Загалом у 2016 році правоохоронними органами області виявлено 4 організовані злочинні групи, учасники яких займалися незаконним виготовленням та збутом психотропних речовин, вчиняли умисні вбивства на замовлення, розкрадали та розтрачували бюджетні кошти і державне майно.
Покращився рівень розкриття кримінальних правопорушень, який є кращим від середнього по державі (38 % проти 29,6 %).
Органами Національної поліції в області розшукано 218 злочинців та 175 безвісно зниклих осіб. При здійсненні нагляду за додержанням органами поліції вимог закону при провадженні оперативно-розшукової діяльності скасовано 50 незаконних постанов про заведення та закриття оперативно-розшукових справ, надано 401 письмову вказівку.
Активізовано протидію корупції. У кримінальних провадженнях цієї категорії до суду направлено 93 обвинувальні акти, що майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період 2015 року (26), у тому числі 11 у провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури області.
Значні зусилля правоохоронців спрямовано на виявлення та розслідування фактів отримання службовими особами неправомірної вигоди (хабарів), які складають близько 20 % з направлених до суду обвинувальних актів.
У закінчених кримінальних провадженнях сума матеріальних збитків складає 23,8 млн грн, з них відшкодовано 2,3 млн грн, накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму 4,1 млн грн. Ще на 22,4 млн грн заявлено цивільні позови.
Крім того, уповноваженими органами складено та направлено до суду 113 (проти 86) протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з яких 46 складено працівниками місцевих прокуратур, 39 – органами Національної поліції; 24 – підрозділами УСБУ; 4 – військовою прокуратурою.
Судами розглянуто 103 протоколи, до відповідальності у вигляді штрафів на суму понад 230 тисяч гривень притягнуто 86 осіб.
Незважаючи на значний некомплект процесуальних керівників у місцевих прокуратурах, загалом забезпечено ефективне розслідування кримінальних правопорушень слідчими підрозділами поліції.
Усього досудове розслідування проводилось у 54091 (46980) кримінальному провадженні, з них закінчено 11016 (9702).
Майже кожен третій обвинувальний акт направлено до суду з угодою про примирення або про визнання винуватості (831 проти 560). Вдвічі більше направлено до суду клопотань про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності (107 проти 56).
Забезпечено відшкодування 6 млн. грн. заподіяних злочинами збитків (проти 5,1 млн грн у минулому році), накладено арешт на майно і кошти обвинувачених на суму 1,9 млн гривень.
Значна увага приділяється розслідуванню злочинів у лісовій сфері. Підвищення рівня взаємодії з іншими правоохоронцями сприяли досягненню певних позитивних результатів. У 17 кримінальних провадженнях направлено до суду обвинувальні акти.
Загалом територіальними органами поліції області на цей час розслідується 100 кримінальних проваджень у цій сфері, з яких 97 – за ознаками злочинів, передбачених ст. 246 КК України (незаконна порубка лісу), 1 – ст. 185 КК України (крадіжка), 1 – ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 1 – ст. 358 КК України (підроблення документів чи використання підроблених документів).
Для повноти документування протиправних дій, спрямованих на знищення та розкрадання лісового фонду України, працівників всіх структурних підрозділів ГУНП в Луганській області, у тому числі працівників поліції, які несуть службу на блокпостах, а також Управління оперативного забезпечення окремих зон АТО ГУ ДФС України у Луганській області орієнтовано на виявлення та перевірку законності кожного факту транспортування деревини.
Вживаються заходи щодо виявлення та розкриття злочинів у земельній сфері. Направлено до суду 5 обвинувальних актів, у 27 провадженнях досудове розслідування триває.
Також триває робота з виявлення учасників незаконних збройних формувань, документування їх діяльності та притягнення до встановленої законом відповідальності.
Слідчими органами поліції в області до суду направлено обвинувальні акти у 176 кримінальних провадженнях стосовно учасників незаконних збройних формувань. Стосовно 92 осіб судами області вже ухвалено обвинувальні вироки, 66 засудженим призначено покарання у вигляді реального позбавлення волі, ще 26 осіб звільнено від відбування покарання з випробуванням.
Слідчими слідчого відділу УСБУ в Луганській області упродовж 11 місяців 2016 року розслідувалось 2291 провадження, що є другим показником у державі після Донецької області.
За результатами досудового розслідування, процесуальними керівниками до суду направлено 119 обвинувальних актів (проти 52 у минулому році), у тому числі 24 щодо злочинів проти національної безпеки України, 84 – щодо злочинів проти громадської безпеки (терористичні акти, створення терористичної групи чи терористичної організації, фінансування тероризму). Крім того, оголошено розшук 807 осіб, причетних до діяльності терористичної організації «ЛНР».
У порядку спеціального досудового розслідування до суду направлено обвинувальні акти у 74 кримінальних провадженнях (найбільший показник в Україні) стосовно 79 осіб, з них у 15 розпочато процедуру спеціального судового провадження.
За результатами розгляду обвинувальних актів судами вже ухвалено 32 обвинувальні вироки.
Завдяки принциповій позиції прокуратури області забезпечено належну роботу слідчих підрозділів ГУ ДФС у Луганській області. Упродовж поточного року до суду направлено майже утричі більше обвинувальних актів, ніж за аналогічний період минулого року – 19 проти 7.
Слідчими прокуратури Луганської області розслідувалось 418 кримінальних проваджень. Закінчено досудове розслідування у 201 кримінальному провадженні проти 176 у минулому році.
До суду направлено 38 обвинувальних актів (проти 24), у тому числі стосовно 18 працівників поліції, 3 працівників державної фіскальної служби, 5 працівників державної митної служби тощо.
За участі прокурорів судами розглянуто майже 3 тисячі кримінальних проваджень у першій та апеляційній інстанціях, у тому числі понад 1900 – з ухваленням вироків.
Реагуючи на незаконні судові рішення судів першої інстанції прокурорами подано 105 апеляційних скарг. За ініціативою прокурорів в апеляційному порядку усунуто судові помилки стосовно 112 осіб, за їх апеляціями скасовано та змінено незаконні вироки щодо 82 осіб.
При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні вироків суду у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів, пов’язаних з обмеженням конституційних прав громадян, напрацьовано практику звернення прокурорів до суду з клопотаннями (поданнями) щодо вирішення питань, які виникають при виконанні вироків стосовно засуджених, яких звільнено умовно-достроково нелегітимними органами терористичної організації «ЛНР».
Так, станом на 01.12.2016 виявлено 129 таких засуджених. До суду направлено 50 подань, з яких 13 перебувають на розгляді та розгляд 3 подань зупинено, оскільки засуджених оголошено у розшук.
За результатами проведення перевірок у сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокурорами внесено понад 160 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 68 службових осіб.
На постійному контролі перебуває питання стану додержання законності та конституційних прав ув’язнених на належне матеріально побутове та медико-санітарне забезпечення у Старобільському слідчому ізоляторі, спецустановах територіальних органів ГУНП в області, а також осіб, які знаходяться на примусовому лікуванні в психіатричних закладах.
За результатами проведеної роботи у цій сфері органами прокуратури області внесено 47 актів реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 27 посадових осіб. Призупинено діяльність 2 ізоляторів тимчасового тримання (Міловський та Сватівський відділи поліції).
При здійсненні наглядової діяльності з питань додержання законності при застосуванні заходів примусового характеру у справах про адміністративні правопорушення внесено 56 документів реагування, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 31 службову особу.
При проведенні перевірок дотримання вимог закону в діяльності органів державної виконавчої служби при виконанні кримінального покарання у виді конфіскації майна оскаржено 2 незаконних судових рішення, за якими задоволено позови про визнання права власності за третіми особами на автомобілі, які підлягали конфіскації. Апеляційні скарги прокуратури задоволено.
З метою забезпечення додержання законодавства працівниками патрульної поліції у містах Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне при застосуванні поліцейських заходів примусу, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, та вирішення наявних проблем, у жовтні проведено спільну нараду у прокурора області, рішенням якої визначено комплекс відповідних заходів.
Органами прокуратури області вживаються заходи щодо належної реалізації наданих законом повноважень і поза межами кримінального судочинства.
Так, упродовж поточного року прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 147 млн грн, з них задоволено 286 на суму 47,5 млн грн, решта перебуває в провадженні судів.
Реально виконано судових рішень на 22,5 млн грн або 53%, з яких за рішеннями поточного року – 18,9 млн гривень.
Найбільше уваги приділено роботі на пріоритетних напрямах. З питань державної та комунальної власності заявлено позовів на 76,9 млн грн, з яких 33,4 млн грн задоволено.
У бюджетній сфері пред’явлено позовних заяв на суму 29,7 млн грн.
Зокрема, вжито заходів до збільшення надходжень до місцевих бюджетів, шляхом внесення змін у судовому порядку до договорів оренди земельних ділянок в частині ставок орендної плати. За результатами проведеної роботи, місцеві бюджети мають додатково отримати кошти у сумі понад 3 млн грн на рік.
У сфері охорони навколишнього природного середовища органами прокуратури області пред’явлено позовів на суму 17,5 млн грн, з яких 6,9 млн грн задоволено, інші перебувають на розгляді.
За результатами роботи у сфері земельних відносин до державної та комунальної власності повернуто 1200 га земель.
Прокурорами забезпечено участь у розгляді 313 справ судами. За результатами перегляду судових рішень, судами задоволено 35 апеляційних та 6 касаційних скарг.
Упродовж поточного року за втручання органів прокуратури області поновлено права більше 4,8 тисяч дітей, що є найвищим показником по Україні.
Вживались заходи представницького характеру у сфері освіти, на захист житлових, майнових, соціальних прав дітей, насамперед, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Пред’явлено 127 (проти 101) позовів у сфері охорони дитинства на суму майже 43 млн гривень.
Судами задоволено 101 позов на суму понад 15 млн грн, добровільно відшкодовано на суму понад 10 млн гривень.
Пріоритетною залишається робота зі зверненнями громадян. Упродовж січня-листопада 2016 року до органів прокуратури області надійшло 3622 звернення. Вирішено 2304 звернення, з яких 8 визнано обґрунтованими. Задоволені звернення стосувались питань якості здійснення досудового розслідування.
На особистому прийомі прокурорами прийнято 1260 звернень, у тому числі 116 – безпосередньо прокурором області.
Реалізовується принцип гласності. Протягом поточного року органами прокуратури області здійснено 1571 виступ в засобах масової інформації (проти 1283) з питань протидії корупції, результатів роботи правоохоронних органів щодо захисту громадян та держави від злочинних проявів тощо.
 
Інформація надається на виконання статті 6 Закону України «Про прокуратуру»

кількість переглядів: 973