Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2017

Про підсумки наглядової діяльності органами прокуратури області з питань забезпечення прав ув’язнених в містах несвободи, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян у 2016 році

Органами прокуратури Луганської області, незважаючи на постійне оновлення законодавства та реформування Державної кримінально-виконавчої служби України та Національної поліції України, загалом забезпечено належну організацію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
Стаття 3 Конституції України визначає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку, найвищими соціальними цінностями в Україні.
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Однією з інституцій, яка покликана захищати зазначені вище права і свободи, є прокуратура.
На підконтрольній українській владі території Луганської області функціонує Старобільський слідчий ізолятор, в якому з початку 2016 року утримувалось понад 800 ув’язнених, та 11 ізоляторів тимчасового тримання, в яких утримувалось понад 4,5 тис. затриманих та взятих під варту осіб.
Проте, частина ізоляторів тимчасового тримання не відповідає європейським стандартам та вимогам, а деякі з них до цього часу залишаються розташованими у підвальних та напівпідвальних приміщеннях з порушеннями норм площі, медико-санітарних, матеріально-побутових, протипожежних та режимних вимог законодавства.
У січні поточного року, у зв’язку з проведенням реформ в органах Національної поліції України, на території області ліквідовано існуючі ізолятори тимчасового тримання та утворено 5 базових установ. Крім того, у березні 2016 року планується введення в дію будівлі нового ізолятора в м. Сєвєродонецьку. Зазначені вище установи попереднього ув’язнення максимально наближені до європейських вимог та стандартів.
Прокуратурою області приділяється значна увага дотриманню конституційних прав ув’язнених на матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення.
Зокрема, у Старобільському слідчому ізоляторі з червня 2016 року утримувався в’язень, який мав ряд тяжких захворювань та потребував спеціальної медичної допомоги. Однак, адміністрацією установи тривалий час не вживались заходи до поновлення прав зазначеної особи, мотивуючи бездіяльність відсутністю на території області відділення щелепно-лицевої хірургії. Завдяки принциповій позиції органів прокуратури вирішено питання щодо етапування та госпіталізації ув’язненого до спеціальної медичної установи при Дар’ївській ВК-10 в Херсонській області, унаслідок чого поновлено його конституційні права на належне медичне обслуговування.
Не оминули увагу прокурорів питання додержанням законодавства при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
Зареєстровано 13 кримінальних проваджень про вчинення злочинів, пов’язаних з ухиленням від виконання покарання у виді штрафу за 2014-2016 роки.
За втручання органів прокуратури області забезпечено надходження до бюджету держави сплати штрафів засудженими на суму майже 200 тисяч гривень. Прокурорами порушувались питання у порядку ст. ст. 537, 539 КПК України стосовно 25 засуджених про заміну штрафу іншим покаранням.
За результатами розгляду судом задоволено 15 подань, 8 відхилено у зв’язку із повною сплатою штрафів, а 2 подання на теперішній час перебувають на розгляді. За результатами проведених перевірок органами прокуратури області щодо реального виконання судових рішень стосовно осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення волі або арешту, які на момент вступу вироків в законну силу не перебували під вартою, 9 засуджених направлено для відбуття покарання, заведено12 оперативно-розшукових справ.
На теперішній час залишаються невиконаними 21 вирок, ухвалені судами у минулому та поточному роках стосовно 21 засудженого, до покарання у виді позбавлення волі або арешту, які на момент вступу вироку в законну силу не перебували під вартою.
Крім того, у сфері нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення прокурорами внесено 61 вказівку. Оскаржено одне незаконне судове рішення у справі про адміністративне правопорушення при застосуванні заходу примусового характеру, яке Апеляційним судом задоволено.
Загалом органи прокуратури області виважено використовують свої наглядові функції та принципово реагують на факти порушення конституційних прав громадян, внаслідок чого у 2016 році внесено 190 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 77 службових осіб.
Означені питання перебувають на постійному контролі в прокуратурі області.
 
Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 713