Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2017

Прокурор області Володимир Янко: «Протидія корупції один із пріоритетних напрямів діяльності прокуратури Луганщини»

 
Питання протидії корупції є одним з головних пріоритетів діяльності органів прокуратури області та інших органів правопорядку регіону
Скоординовані на цьому напрямі зусилля усіх відомств у І півріччі поточного року сприяли досягненню певних позитивних результатів. З цією метою активно використовувались можливості оперативно-розшукової діяльності та проводились негласні слідчі (розшукові) дії.
 
Загалом обліковано 72 кримінальних корупційних правопорушення проти 55 за аналогічний період минулого року. 57 злочинів цієї категорії виявлено підрозділами національної поліції в області, 12 – Служби безпеки в області та 3 – органами прокуратури, у тому числі військової.
 
Найбільш ураженою корупцією залишається бюджетна система (18 злочинів), а також сфери освіти (7), земельних відносин (5), транспорту (4) тощо.
 
З числа виявлених злочинів 25 пов’язані з привласненням, розтратою майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем посадовцями, 15 – з вимаганням та одержанням ними неправомірної вигоди, 6 – зловживання владою або службовим становищем державними службовцями та працівниками правоохоронних органів, 4 – зловживання повноваженнями службовими особами юридичних осіб приватного права.  
 
Забезпечено належне процесуальне керівництво та ефективне досудове розслідування у кримінальних провадженнях про корупційні кримінальні правопорушення.
 
Так, усього до суду направлено 64 обвинувальних акти цієї категорії проти 46 торік.У провадженнях слідчих прокуратури області до суду направлено 9 (проти 4) таких обвинувальних актів.
 
Наприклад, у червні поточного року до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника ГУ Держгеокадастру в області, який за попередньою змовою зі своїм заступником та начальником одного з районних відділів цього відомства вимагав та отримав неправомірну вигоду від представника фермерського господарства за погодження технічної документації на земельну ділянку.
 
Також під час досудового розслідування встановлено, що цей посадовець фіктивно працевлаштував свого родича до одного з відділів Держгеокадастру в області, де він незаконно отримував заробітну плату. 
 
В іншому провадженні припинено протиправну діяльність слідчого одного з територіальних підрозділів Національної поліції, який вимагав та отримав неправомірну вигоду у розмірі 700 доларів США від особи за непритягнення до кримінальної відповідальності за фактом збуту наркотичних засобів.
У провадженнях слідчих Національної поліції до суду направлено 48 обвинувальних актів проти 29 у минулому році, що є другим показником у державі.
Зокрема, слідчим управлінням ГУНП в області розслідувано кримінальне провадження стосовно учасників організованої злочинної групи з корумпованими зв’язками, які заволоділи вугільною продукцією держпідприємства «Первомайськвугілля».
У червні поточного року процесуальним керівником обвинувальний акт направлено до суду, накладено арешт на майно обвинувачених на суму понад 1 млн гривень та на суму завданих збитків заявлено позов.
У закінчених кримінальних провадженнях про корупційні злочини усього встановлено 4,5 млн грн завданих збитків, з яких під час досудового розслідування відшкодовано 2,7 млн грн Крім того, накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму понад 4,5 млн грн, прокурорами заявлено позовів на 1,8 млн грн.
Набрали законної сили судові рішення стосовно 21 особи. При цьому, 2 особи засуджено до позбавлення волі реально (з 17 по Україні), 1 – до  обмеження волі, 1 – до громадських робіт, 1 – до арешту, 4 – звільнено від покарання з випробуванням та 9 – до штрафу. Ще стосовно 3 осіб провадження закрито у зв’язку із закінченням строків давності. Наразі в судах на розгляді перебуває на розгляді 69 обвинувальних актів по корупційним кримінальним провадженням.
На напрямі протидії корупції адміністративно-правовими засобами органами Національної поліції в області складено та направлено до суду 118 протоколів про пов’язані з корупцією правопорушення (проти 83 торік), з них 100 погоджено прокуратурою області та 18 – військовою прокуратурою Луганського гарнізону.
За участю прокурорів судами до адміністративної відповідальності притягнуто 68 осіб (проти 52 торік), з яких 13 депутатів місцевих рад, 16 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 37 посадових осіб юридичних осіб публічного права, по 1 посадовцю Державної фіскальної служби та Державної прикордонної служби.
До винних осіб судом застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 220 тис грн.
Найбільш розповсюдженими є порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, за які притягнуто 66 осіб, ще 2 осіб притягнуто до відповідальності за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.
Наприклад, за ініціативи прокуратури області складено протокол за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, за ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, та рішення суду притягнуто до адміністративної відповідальності державного ревізора-інспектора одного з райнних відділів ОДПІ ГУ ДФС в Луганській області, яка, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, здійснила камеральну перевірку суб’єкта господарювання, в якому працює її донька.
При здійсненні діяльності на цьому напрямі органами прокуратури області ініційовано проведення перевірок та складання протоколів стосовно керівника Держгеокадастру у Луганській області, двох керівників структурних підрозділів Луганської митниці ДФС, посадових осіб Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, працівників фіскальної служби, поліцейських та суддів.
Так, триває судовий розгляд протоколу про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП, стосовно завідувача одного з секторів Луганської митниці ДФС, яка в порушення вимог антикорупційного законодавства, придбавши у 2017 році транспортний засіб, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня 2016 року, письмово не повідомила Національне агентство про суттєві зміни у майновому стані.
 
Крім того, органами прокуратури внесено 44 подання (проти 19) у сфері запобігання та протидії корупції. За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 11 службових осіб (проти 2 торік).
За результатами розгляду подання прокуратури області до дисциплінарної відповідальності притягнуто двох посадових осіб Луганської обласної державної адміністрації, які допустили порушення вимог фінансового контролю та несвоєчасно подали декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.
Системна робота правоохоронців на цьому напрямі продовжується та перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 1200