Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2017

Прокурор Луганської області Володимир Янко повідомив про результати роботи прокуратури Луганської області по боротьбі з тероризмом у І півріччі 2017 року

 
Більше трьох років прокуратура Луганської області та інші органи правопорядку здійснюють свою діяльність із захисту прав людини, національної безпеки держави та її інтересів в умовах проведення АТО, яка стала дієвим інструментом захисту державного суверенітету України від збройної агресії Російської Федерації.
 
У зв’язку з цим пріоритетним напрямом є робота щодо збору доказів агресії Російської Федерації, належного документування діяльності та притягнення до відповідальності учасників незаконних збройних формувань та осіб, які сприяють діяльності терористичної організації «ЛНР».
 
З цієї метою використовуються можливості оперативно-розшукової діяльності, негласних слідчих (розшукових) дій, а також інституту спеціального досудового розслідування.
 
Так, у провадженнях слідчих органів поліції в області до суду направлено 147 обвинувальних актів за ст. 260 КК України (участь у незаконних збройних формуваннях) та 51 клопотання про звільнення від відповідальності осіб, які добровільно залишили лави незаконних збройних формувань та сприяли розслідуванню.
 
У провадженнях слідчих УСБУ до суду направлено 43 провадження за ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), з них 23 у порядку спеціального досудового розслідування, та 180 – за ст. 258-3 КК України (створення або участь у терористичній організації), з них 109 за процедурою спеціального досудового розслідування.
 
Ще у 22 випадках до суду направлено клопотання про звільнення від відповідальності осіб, які добровільно повідомили про терористичну діяльність угрупувань так званої «ЛНР», сприяли розслідуванню та викриттю інших терористів.
 
Зокрема, у поточному році до суду направлено обвинувальні акти  стосовно трьох перших керівників так званого «Міністерства державної безпеки «ЛНР», 8 керівників підрозділів Генеральної прокуратури та міських прокуратур, 8 членів Ради міністрів, міністрів та їх заступників, керівника державного банку, 9 організаторів так званого «референдуму» на території області 11.05.2014 тощо. Загалом встановлено майже 2,5 тисячі керівників та працівників так званих державних органів та силових відомств «ЛНР». Повідомлено про підозру 910 з них, у тому числі 839 з оголошенням розшуку.
 
У червні 2017 року інформаторку терористів засуджено до 8 років позбавлення волі. Слідством встановлено, що протягом 2016 року жінка за допомогою мобільного зв’язку передавала представникам терористичної організації «ЛНР» інформацію щодо дислокації особового складу підрозділів, військової техніки та фортифікаційних споруд Збройних Сил України на території міста Щастя та прилеглих сіл Новоайдарського району. Факт передачі зазначеної інформації сприяв представникам терористичної організації “ЛНР” в здійсненні збройного опору силам АТО.
 
На цей час прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у 810 кримінальних провадженнях, розпочатих у 2014 – 2016 роках за фактами скоєння терористичних актів, у яких зареєстровано майже 2 тисячі терористичних актів, з них у 1,3 тисячі випадків особам завдано тілесні ушкодження та спричинено загибель людей, у майже 400 – пошкоджено цивільні будівлі та споруди.
 
Прокуратурою Луганської області підтримано державне (публічне) обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом вчинення диверсійних дій, спрямованих на пошкодження об’єкту, що має важливе народногосподарське та оборонне значення, а саме автомобільного мосту через р. Сіверський Донець сполученням м. Лисичанськ – м. Сєвєродонецьк. (ст. 113 КК України. У липні 2014 року мешканцем Лисичанська здійснено підрив саморобного вибухового пристрою, в результаті чого пошкоджено вищезгаданий автомобільний міст, чим порушено автотранспортне сполучення у регіоні. Вартість відновлювальних робіт склала понад 1 млн євро. Вироком суду диверсанта визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 113 КК України, та призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
З метою оперативного реагування слідчо-оперативних груп на повідомлення про вчинення терористичних актів представниками «ЛНР», їх повного фіксування та проведення подальшого розслідування кримінальних проваджень даної категорії, прокуратурою області організовано виїзди слідчо-оперативних груп та проведення слідчих (розшукових) дій.
 
За 6 місяців 2017 року уповноваженими працівниками прокуратури області в складі слідчо-оперативних груп за участю підрозділів Збройних Сил України забезпечено 26 виїздів на місця події, що знаходяться на лінії зіткнення зі збройними формуваннями терористичної організації «ЛНР» та Російської Федерації. При цьому прилегла територія постійно перебуває під обстрілами терористів.
 
На місці події прокурори забезпечують фіксування злочинної діяльності представників терористичної організації «ЛНР» та невідкладне проведення першочергових слідчих дій, безпосередньо беруть участь у проведенні огляду, вилученні уламків засобів ураження, допиті свідків та потерпілих, здійснюють процесуального керівництва у кримінальних провадженнях зазначеної категорії.
 
Органами прокуратури області у тісній взаємодії з усіма правоохоронними відомствами і надалі вживатимуться усі передбачені законом заходи, спрямовані на захист прав людини, національної безпеки держави та її інтересів від зовнішньої агресії та терористичної загрози.
 
 
 

кількість переглядів: 1785