Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.09.2017

Прокурор області Володимир Янко: Захист конституційних прав ув’язнених та недопущення фактів катувань та іншого жорсткого, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження із ними є пріоритетним напрямом діяльності прокуратури Луганської області

На сьогоднішній день на підконтрольній державній владі України території області розташована одна установа попереднього ув’язнення – державна установа «Старобільський слідчий ізолятор».
Прокуратурою області приділяється постійна увага додержанню вимог законодавства у Старобільському СІЗО та арештному домі вказаної установи з питань належних умов тримання, медичного забезпечення, а також недопущення катувань чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження з особами, які тримаються під вартою.
Проведеними прокуратурою області перевірками із залученням спеціалістів у галузі медицини, пожежної безпеки, охорони праці, держпродспоживслужби, контролю лікарських засобів та контролю за наркотиками, з’ясовано, що вимоги законодавства в установі попереднього ув’язнення в цілому додержуються. Будь-яких фактів катувань, іншого жорстокого, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження не виявлено.
При здійсненні наглядової діяльності використовуються рекомендації, надані Підкомітетом Організації Об’єднаних Націй з недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, Мінімальні стандартні правила Організації Об’єднаних Націй щодо поводження з ув’язненими (Правила Нельсона Мандели), прийняті резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 2015 року та інше міжнародне та національне законодавство у цій сфері.
Проте, як засвідчили перевірки, проблемним залишається стан матеріально-побутових умов тримання ув’язнених. Більшість камер режимних корпусів, медичної частини, а також лазні Старобільського СІЗО потребують поточного ремонту.
Крім того, потребує покращення стан медичної допомоги, своєчасне обстеження ув’язнених, насамперед ВІЛ-інфікованих та хворих на туберкульоз.
Увагу керівництва установи звернено на необхідність покращення роботи, направленої на попередження потрапляння заборонених предметів та перекриття шляхів їх надходження до охороняємих зон СІЗО.  
З метою усунення виявлених порушень закону внесено 9 актів прокурорського реагування, 7 розглянуто та вжиті відповідні заходи, до відповідальності притягнуто 6 посадових осіб, інші документи прокурорського реагування натепер знаходяться на розгляді у керівництва Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції та Старобільського СІЗО.
Стан законності щодо запобігання та своєчасного виявлення фактів катувань та іншого жорсткого, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження з особами, які тримаються під вартою, перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.

кількість переглядів: 905