Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.01.2018

Стан підтримання публічного обвинувачення в суді та оскарження незаконних судових рішень органами прокуратури Луганщини упродовж 2017 року

Відповідно до ст. 1311 Конституції України підтримання публічного  обвинувачення в суді є однією з основних функцій прокуратури України.
Основним завданням прокурорів на даному напрямку прокурорської діяльності, поміж інших, є доведення перед судом обвинувачення з метою забезпечення відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення. 
Зокрема, упродовж 2017 року за участі обвинувачів регіональної та місцевих прокуратур судами Луганщини розглянуто 4 083 кримінальних проваджень, 2 486 з ухваленням вироків.
З метою забезпечення додержання основних засад кримінального та кримінального процесуального законодавства, прокурори за наявності підстав реагують на усунення помилок, допущених судами першої інстанції при ухваленні судових рішень, шляхом їх апеляційного оскарження.
Основними підставами для оскарження судових рішень є незгода сторони обвинувачення з призначеним судом покаранням, невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого через м’якість або істотне порушеннями судами першої інстанції норм матеріального та процесуального закону.
Результатом перегляду кримінальних проваджень, за апеляційними скаргами прокурорів, є скасування та зміна апеляційним судом 176 незаконних рішень судів першої інстанції.
Значно активізовано діяльність органів прокуратури області у сфері оскарження судових рішень в касаційному порядку. Протягом минулого року прокурорами в касаційному порядку оскаржено 35 судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій внаслідок неправильного застосування судами норм матеріального та процесуального права. 
Додержання вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою учасникам кримінального провадження гарантовано право на справедливий суд, постійно перебуває на контролі органів прокуратури області.
 
 
Прес-служба прокуратури Луганської області
 

кількість переглядів: 788