Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.01.2018

Результати роботи слідчих прокуратури Луганщини за підсумками 2017 року

Збільшилася на 23% кількість направлених до суду обвинувальних актів – 49 (38 у 2016 році), у тому числі на 40% про корупційні правопорушення – 14 (10 у 2016 році), 6 – у бюджетній сфері.
З числа направлених до суду обвинувальних актів 15 про тяжкі та 5 про особливо тяжкі злочини.
У 2017 році закінчено провадженням 239 кримінальних проваджень, з них: закрито 190 проваджень та 49 направлено до суду.
Протягом 2017 року слідчими прокуратури області активно застосовувався інститут спеціального досудового розслідування.
До суду направлено 6 обвинувальних актів стосовно 6 суддів Луганської області за ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь у діяльності терористичної організації), які сприяли створенню та діяльності терористичної організації шляхом створення ними так званої «судової гілки влади» «окремих районів Луганської області України».
Стосовно працівників правоохоронних органів, які умисно не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції» 12 обвинувальних актів направлено до суду за ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації).
Крім того слідчими прокуратури Луганської області до суду в березні  2017 року направлено обвинувальний акт стосовно виконувача обов’язків начальника управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства, яка не впевнившись у якості, прийняла товар – автомобіль КрАЗ, який за своїми якісними характеристиками не відповідає умовам Договору, внаслідок чого Управлінню з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ спричинена майнова шкода в сумі 2,2 млн грн, що в 250 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).
У червні 2017 року до суду направлено обвинувальний акт стосовно першого заступника Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства та колишнього директора ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ» за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ст. 246 КК України (незаконна порубка лісу), які в період 2013-2015 років в порушення ст. 9-1 України "Про природно-заповідний фонд України", за відсутності лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів, маючи умисел на незаконну порубку дерев,  видали та підписали наказ про лісорубні квитки. На підставі зазначених лісорубних квитків, які виданні із порушенням діючого законодавства,  протягом 2013-2015 років на території заповідного урочища «Шамраєва дача» здійснено вибіркову санітарну та суцільну санітарну рубку 15 653 дерев сосни, в результаті чого була завдана істотна шкода на суму понад 5 млн грн.
Влітку 2017 до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника ГУ Держгеокадастру в Луганській області, його заступника та начальника Станично-Луганського відділу ГУ Держгеокадастру в Луганській області за ч. 3 ст. 368 (вимагання та одержання неправомірної вигоди), ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України, які  за попередньою змовою вимагали та отримали неправомірну вигоду від представника сільського фермерського господарства у розмірі 40 тис гривень за погодження технічної документації на землю. Крім того, встановлено, що очільник Держгеокадастру в Луганській області фіктивно працевлаштував свого сина до відділів Держгеокадастру в Луганській області де він незаконно отримував заробітну платню.  
Крім того, за результатами досудового розслідування до суду направлено обвинувальний акт стосовно старшого слідчого одного з відділів поліції, який шляхом вимагання одержав від місцевого мешканця неправомірну вигоду в сумі 700 доларів США за не притягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 307 КК України (збут наркотичних засобів), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (вимагання та одержання неправомірної вигоди).
У серпні направлено обвинувальний акт стосовно проректора одного з вищих навчальних закладів області, який вступивши у злочинну змову з керівником суб’єкта господарювання – директором приватного підприємства, під  час проведення процедури публічних закупівель, здійснив зловживання службовим становищем на користь одного з учасників торгів, в частині надання переваг внаслідок чого було спричинено шкоду державним інтересам на загальну суму 145 тис грн., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.
До Сєвєродонецького міського суду Луганської області прокуратурою Луганської області направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора комунального закладу, який вимагав та отримав від приватного підприємця неправомірну вигоду в розмірі 60 тис грн за перегляд умов договорів з постачання продуктів харчування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (вимагання та одержання неправомірної вигоди).
 
Прес-служба прокуратури Луганської області
 
 
 
 

кількість переглядів: 690