Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2019

РЕЗУЛЬТАТИ роботи органів прокуратури Луганської області у І кварталі 2019 року на основних напрямах

Керівництвом прокуратури області та місцевих прокуратур упродовж І кварталу 2019 року постійно проводиться робота, спрямована на подальше підвищення ефективності виконання покладених законом завдань та функцій.
Реалізація узгоджених з іншими органами правопорядку заходів сприяла зменшенню кількості облікованих злочинів, забезпеченню належного рівня їх розкриття. Як наслідок, рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення становить 11 проти 13,1 торік та є найнижчим по державі (33,6).
Усього встановлено 1072 особи, які вчинили кримінальні правопорушення, у тому числі 31 неповнолітнього та 14 іноземців. 465 осіб раніше притягувалися до кримінальної відповідальності, ще 99 осіб скоїли злочини у стані алкогольного сп’яніння.
Наступальною є робота щодо протидії організованій злочинності. До суду направлено 5 обвинувальних актів цієї категорії. Серед знешкоджених організованих груп:
- група учасників незаконних збройних формувань, які у 2014 році із застосуванням зброї захопили будівлю Луганського прикордонного загону у м. Луганську;
- група, що здійснювала незаконне переміщення осіб через державний кордон України;
- група, учасники якої виготовляли та збували особливо небезпечний наркотичний засіб (ацетильований опій);
- група громадян, яка вчинила викрадення людей для трудової експлуатації;
- група, учасники якої були задіяні в незаконному видобуванні кам’яного вугілля («копанка»).
Забезпечено належну якість процесуального керівництва досудовим розслідуванням в усіх слідчих підрозділах.
Процесуальними керівниками направлено до суду 907 обвинувальних актів та клопотань про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності у кримінальних провадженнях слідчих Національної поліції, 29 – у провадженнях слідчих служби безпеки та 7 – у провадженнях слідчих фіскальної служби.
Зокрема, направлено до суду 33 обвинувальні акти щодо корупційних злочинів, 15 – щодо злочинів у бюджетній сфері, 4 – за фактами незаконної порубки лісу, 1 – щодо самовільного захоплення земельної ділянки.
Наприклад, Луганською місцевою прокуратурою № 2 направлено до суду обвинувальний акт стосовно керівника суб’єкта господарювання, який шляхом завищення вартості ремонтних робіт за договором підряду з Станично-Луганським районним територіальним медичним об’єднанням заволодів бюджетними коштами у розмірі 282 тис. гривень.
Вживаються заходи з метою відшкодування заподіяних злочинами збитків.
 
На напрямі протидії корупції поза межами кримінального судочинства:
 
 
Наприклад, постановою суду притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу головного спеціаліста з питань запобігання корупції однієї з райдержадміністрацій області, який без поважних причин несвоєчасно подав щорічну декларацію. Державного службовця звільнено з посади.
Принципову позицію займають прокурори при підтриманні публічного обвинувачення в суді.
 
Ефективно здійснюється нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру. У державній установі «Старобільський СІЗО» та спеціальних приміщеннях ГУНП в області не допущено надзвичайних подій (захоплення заручників, масових заворушень, самогубств, навмисних вбивств, інших тяжких злочинів).
З указаних питань внесено 74 документи реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 59 службових осіб, скасовано 7 незаконних актів.
Активно використовуються представницькі повноваження з метою захисту інтересів держави в суді:
Зокрема, господарським судом Луганської області задоволено позовну заяву Сєвєродонецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Сєвєродонецької міської ради про стягнення з господарського товариства 2,1 млн грн, отриманих з бюджету за договором, який було укладено з порушенням вимог законодавства.
 В іншому випадку, на виконання постанови Донецького апеляційного господарського суду про задоволення позову Луганської місцевої прокуратури № 2 до фермерського господарства Станично-Луганського району державі повернуто земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 333 га вартістю 8,6 млн гривень.
Органи прокуратури області і надалі вживатимуть усіх передбачених законом заходів з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

кількість переглядів: 1091