Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2020

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом бездіяльності посадовців окупаційної влади Луганської області щодо протидії поширенню COVID-19 та приховування дійсної інформації про випадки захворювань

За даними СБУ, «посадові особи» окупаційної адміністрації РФ тривалий час не вживають заходів з протидії поширенню коронавірусу та не забезпечують належну медичну допомогу хворим, які мають симптоми, притаманні COVID-19. Приховується інформація, що інфекційні відділення лікарень, в тому числі й військових, переповнені хворими з високою температурою.

За оперативними даними, наразі на тимчасово окупованих територіях Донбасу нараховується близько 10 тисяч хворих на «ГРВІ» . У медзакладах спостерігається нестача персоналу, тестових систем та достатньої кількості місць для лікування. Водночас всі сили кинуті на запобігання розповсюдження хвороби серед військового контингенту, що перебуває під їхнім командуванням.

Замовчується також інформація щодо кількості померлих з діагнозом «ГРВІ». Протягом тижня тільки в одній із лікарень окупованого Луганська померли 9 осіб від нібито «пневмонії», у населеному пункті Кадіївка – ще 4. Однак, за висновками патологоанатомів, причини смерті – ознаки COVID-19, але лікарів змушують підписувати зобов’язання про нерозголошення реального стану захворюваності.

Здійснення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні доручено слідчим ГУ Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Дії «посадових осіб» прямо суперечать вимогам ст. 55, ст. 56 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, якою встановлено, що окупаційна держава зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати населення медичним матеріалами, підтримувати діяльність медичних та лікарняних установ на окупованій території, а також забезпечити умови задовільні з погляду охорони здоров’я та санітарії, зокрема, вдаючись до вживання та проведення профілактичних та запобіжних заходів, необхідних для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій.

Прес-служба прокуратури Луганської області

 

 

кількість переглядів: 1948