Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.03.2021

Керівник Луганської обласної прокуратури підписав інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо фактів обстрілів РФ цивільних об’єктів на Луганщині (ФОТО)

Луганська обласна прокуратура спільно з Офісом Генерального прокурора та Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» підписали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників окупаційної адміністрації Російської Федерації на території Луганської області.

Це перший за 7 років триваючого збройного конфлікту інформаційний кейс, який направляє до Офісу прокурора МКС Луганська обласна прокуратура.

Звернення містить факти про систематичне застосування РФ та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями озброєнь невибіркової дії, наслідки ураження яких непрогнозовані, а також здійснення обстрілів цивільних об’єктів. Мова йде про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об’єктів газо-, водо-, електропостачання, тобто тієї інфраструктури, що не використовується у військових цілях, а, отже відкриття вогню по них заборонено Женевською конвенцією 1949 року.

Інформаційне повідомлення підготовлено на основі моніторингових візитів правозахисників в зону збройного конфлікту, інтерв’ю з постраждалими, матеріалів кримінальних проваджень та погоджено Департаментом щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора.

У повідомленні викладено інформацію про 34 факти невибіркових обстрілів. Наслідками таких дій з боку окупанта були численні пошкодження водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерва у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна із загальною кількістю населення понад 40 тисяч осіб.

«Збройна агресія Російської Федерації проти України супроводжується ворожими обстрілами. В окремих випадках незаконні збройні формування РФ цілеспрямовано обстрілювали цивільні об’єкти та мирне населення. У кримінальних провадженнях обласної прокуратури містяться конкретні факти використання забороненої зброї, які покладено в основу повідомлення до Офісу Прокурора МКС. Як приклад, вночі 24 серпня 2014 року, у День Незалежності України, під мінометний обстріл потрапила Станично-Луганська центральна районна лікарня. Вогонь не припинявся до ранку. У той час у медичному закладі перебувало близько 40 людей, з них 27 – пацієнти. Медпрацівники були змушені вночі під кулями переносити хворих в бомбосховище. Внаслідок обстрілу постраждали три медичні сестри: у двох стався струс мозку, ще одна отримала осколкове поранення. Ця ситуація є дуже показовою, адже навіть таким об’єктам не була гарантована безпека», – наголосив керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга.

У направленій до Офісу Прокурора МКС інформації також йдеться і про обстріл у вересні 2014 року Луганської теплової електричної станції – єдиного виробника електроенергії в регіоні. Внаслідок влучення снаряду в трансформатор ТЕС автоматично відключилася. Було знеструмлено північну частину Луганської області, а це – близько 1 мільйона жителів та 21 шахта. Електропостачання відновили через добу. Відкриття вогню по життєво необхідному об’єкту цивільної інфраструктури стало справжнім енергетичним колапсом для регіону та могло би мати ще гірші наслідки.

«Ми започатковуємо цю практику, адже захист прав постраждалих під час збройного конфлікту осіб та документування злочинів, що вчиняються в умовах окупації Донбасу, для нас є пріоритетом в роботі та надзвичайно важливою справою. У співпраці з громадськими організаціями прокуратура відправляє перше повідомлення до Офісу Прокурора МКС, але є напрацювання й за іншими фактами серйозних порушень норм МГП», – підкреслив перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман.

З 2014 року встановлено понад 7 тисяч пошкоджених та зруйнованих об’єктів інфраструктури Луганської області. Лише за останній рік задокументовано 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області, внаслідок яких пошкоджено 22 об’єкти цивільної інфраструктури, поранено 3 цивільних громадян та один загинув.

У кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом, встановлено понад 4,2 тисячі потерпілих, з яких понад 90% – саме фізичні особи. 328 цивільних отримали тілесні ушкодження, а 197 загинули внаслідок ворожих обстрілів.

Голова правління Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива» Валерій Новиков зазначив: «Наша організація документує порушення прав людини під час збройного конфлікту на Сході України.  Дякуємо обласній прокуратурі за плідну роботу на цьому напрямі. Докладено багато зусиль для нашого спільного результату – направлення інформаційного повідомлення для розгляду міжнародною правовою інституцією».

«Органи прокуратури та правозахисні організації щодня виконують масштабну роботу зі збору доказової бази щодо фактів порушень РФ міжнародного гуманітарного права на Луганщині, її причетності та сприяння у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності.  Ці докази свідчать про систематичність злочинних дій щодо мирних жителів Луганщини та об’єктів цивільної інфраструктури. Ми продовжуємо роботу з інформування Офісу Прокурора МКС і чекаємо на рішення з відкриття повноцінного розслідування», – додав керівник обласної прокуратури.

Загалом до Офісу Прокурора МКС направлено вже 16 інформаційних повідомлень щодо порушень МГП в Криму та на Донбасі.

Нагадаємо, у грудні 2019 року в Офісі Генерального прокурора створили  Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, а також відповідні управління –  у прокуратурах Луганської та Донецької областей.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1411