Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.06.2021

Фальсифікація результатів місцевих виборів на Луганщині – голові та секретарю виборчої комісії повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру голові та секретарю однієї з дільничних виборчих комісій у Старобільському районі за фактом фальсифікації результатів місцевих виборів на Луганщині.

За даними слідства, під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року голова та секретар дільничної виборчої комісії внесли до протоколів про підрахунок голосів виборців недостовірні відомості  щодо отримання одним із кандидатів на посаду селищного голови на 52 голоси більше, ніж фактично віддано у ході голосування. У такий спосіб підозрювані безпідставно зменшили кількість голосів виборців за інших кандидатів та підробили виборчу документацію про результати голосування на виборчій дільниці.

Факт протиправних дій виявлено під час прийняття протоколів територіальною виборчою комісією. У цей час з метою приховування вчинення злочину голова дільничної виборчої комісії розірвала передані протоколи про підрахунок голосів виборців, вибігла з будівлі та винесла з собою пошкоджену виборчу документацію.

Голові дільничної виборчої комісії інкримінується включення до виборчої документації завідомо недостовірних відомостей та пошкодження протоколів про підрахунок голосів (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 158-3 та ч.3 ст. 158-3 КК України), секретарю – включення до виборчої документації завідомо недостовірних відомостей (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст.158-3 КК України).

Слідчі та процесуальні дії тривають. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Луганській області.

За вчинене особам загрожує до 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк 5 років.

Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1117