Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.07.2021

У Луганській обласній прокуратурі проведено пресконференцію за результатами роботи у першому півріччі 2021 року, а також щодо стану розслідування резонансних злочинів (ФОТО)

У четвер, 29 липня 2021 року, відбулася пресконференція керівника Луганської обласної прокуратури Миколи Прибіги щодо результатів роботи у першому півріччі 2021 року, а також стану розслідування у резонансних кримінальних провадженнях.

На зустрічі із представниками засобів масової інформації очільник обласного відомства наголосив, що у березні завершився останній етап реформування органів прокуратури.

 «В цілому результати атестації прокурорів Луганщини засвідчили достатній потенціал для ефективного виконання  визначених законом функцій  та завдань. Після проведення реформи органів прокуратури досягнуто вагомих результатів роботи на усіх без виключення напрямах прокурорської діяльності», – зазначив він.

Було підкреслено, що завдяки координаційним заходам органів прокуратури рівень злочинності в Луганській області на 10 тисяч населення залишається найнижчим у державі. За звітний період обліковано 4209 злочинів, що майже на 6,5 % менше.

Зокрема, активізовано роботу щодо протидії організованій злочинності. До суду направлено 9 кримінальних проваджень стосовно 39 учасників злочинних угруповань (торік –  8 проваджень стосовно 33 осіб).  Урази більше задокументовано фактів одержання неправомірної вигоди правоохоронцями (8 проти 1). У провадженнях слідчих фіскальної служби відшкодовано понад 5 млн грн, які надійшли до бюджету (торік жодної гривні).

Суттєво підвищено ефективність представницької діяльності, значно збільшено суму пред’явлених  (зі 154,6 млн грн до 203 млн грн) та задоволених (58,2 проти 11,5 млн грн) вимог прокурора. Повернуто та попереджено незаконне надання понад 600 га земель, що вп’ятеро більше ніж торік.

У сфері охорони дитинства пред’явлено позовів на суму майже 33 млн грн. Судами задоволено 14 позовів на суму понад 4,7 млн грн, що удвічі більше ніж торік.

Прокурорами обласної та окружних прокуратур до суду направлено 1654 обвинувальні акти, у тому числі 65 – у сфері протидії корупції, 24 – у бюджетній системі, 12 – у сфері земельних правовідносин та 20 – у сфері охорони довкілля.

Забезпечено належну роботу щодо підтримання публічного обвинувачення в суді. Прокурорами взято участь у розгляді судами першої та апеляційної інстанцій у понад 2,3 тис. кримінальних проваджень. Підтримано публічне обвинувачення з ухваленням обвинувального вироку у понад 900 провадженнях. за вчинення корупційних кримінальних правопорушень засуджено 31 особу, що на 30% більше, а 2 осіб – до реальної міри покарання у виді позбавлення волі.

Також Микола Прибіга акцентував: «Враховуючи триваючу збройну агресію Російської Федерації, належне розслідування злочинів на тимчасово окупованій території та умовах збройного конфлікту – один із пріоритетів в роботі обласної прокуратури. Це обумовлено необхідністю якісного документування та фіксування  злочинів  з метою формування доказової бази для Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду».

Як було зазначено керівником обласної прокуратури, за напрямом збройного конфлікту прокурорами обласної прокуратури повідомлено про підозру 74 особам, до суду направлено 46 обвинувальних актів. Судами ухвалено 34 обвинувальні вироки.

Під час пресконференції детальніше про підсумки роботи на окремих напрямах поінформували перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман та заступник керівника обласної прокуратури Олег Чиж.

Представники ЗМІ поставили свої запитання до керівництва обласної прокуратури. Вони стосувалися актуальних та резонансних проваджень на Луганщині, у тому числі щодо масштабних пожеж, обстрілів з боку окупаційної адміністрації РФ, злочинів у сфері екологічної безпеки на тимчасово окупованій території.

Також медійників цікавили результати розслідування у кримінальних провадженнях щодо дорожньо-транспортної події на Сватівщині, у якій загинув неповнолітній, а також щодо зґвалтування малолітньої дитини у Сєвєродонецьку.

Журналістам повідомлено, що на цей час досудове розслідування у цих провадженнях завершено, обвинувальний акт щодо зґвалтування направлено до суду для розгляду по суті. У справі щодо ДТП триває ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження.

Микола Прибіга подякував журналістам за плідну співпрацю та небайдужість до резонансних подій, висвітленню яких ними приділяється належна увага. Він зазначив, що прокуратура  завжди є і буде відкритою до представників ЗМІ та громадськості задля зміцнення довіри суспільства до органів прокуратури зокрема та правоохоронної системи в цілому.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1659