Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2019

Захист прав і свобод дітей – одне з першочергових завдань у діяльності прокуратури області

На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства у 2018 році пред’явлено 77 позовів на загальну суму 41,5 млн грн. Судами розглянуто та задоволено 40 позовів на суму 9,2 млн грн. У зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора відшкодовано майже 29 млн грн. Попереджено вибуття коштів та державного (комунального) майна на суму понад 2,9 млн грн.

Зокрема, під час здійснення представницької діяльності виявлено факти порушень земельного законодавства при використанні земель навчальних закладів.

Прокуратура Луганщини реагувала на випадки використання приміщень освітніх закладів для підприємницької діяльності, не пов’язаної з наданням освітніх послуг,  на порушення при здійсненні закупівлі продуктів харчування для навчальних закладів.

Органами прокуратури  області упродовж 2018 року у сфері ювенальної юстиції продовжено упровадження принципу Організації Об’єднаних Націй «child first» (дитина передусім). Реалізація вказаного принципу полягає, насамперед, у забезпеченні дотримання прав дітей, які конфліктують із законом.

Упродовж минулого року до суду направлено 8 обвинувальних актів з угодами про примирення та визнання винуватості та 10 клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності, що є додатковим засобом гуманізації кримінальної відповідальності дітей.

При здійсненні нагляду за дотриманням прав дітей при виконанні судових рішень у кримінальних справах та застосуванні примусових заходів виховного характеру зусилля органів прокуратури спрямовувались на комплексний захист неповнолітніх, які відбувають покарання, здійснення виховного впливу та недопущення приниження гідності дітей під час застосування заходів примусового характеру. З початку року з цих питань внесено  24 документи реагування, до відповідальності притягнуто 5 посадових осіб.

Робота на вказаному напрямі триватиме і надалі.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1641