Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2019

Про результати наглядової діяльності та реагування прокурорів на порушення конституційних прав громадян при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні до них заходів примусового характеру

Під час перевірок в місцях несвободи органами прокуратури області виявлялись порушення щодо роздільного тримання ув’язнених, недостатнього освітлення, своєчасності надання медичної допомоги тощо.

Разом з цим, в установах попереднього ув’язнення не допущено надзвичайних подій, пов’язаних з порушенням режимних вимог, у тому числі масових заворушень, втеч, умисних вбивств, самогубств та інших актів протесту.

На порушення вимог чинного законодавства органами прокуратури області внесено 38 вказівок, за результатом розгляду яких до відповідальності притягнуто 20 посадовців.

Найбільш актуальні питання, пов’язані з організацією медичного обслуговування ув’язнених, які утримуються в Старобільському СІЗО,  наявністю  в спеціальних установах відповідальних осіб,  які повинні володіти основними практичними навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває у критичному стані, облаштуванням спеціальних палат в закладах охорони здоров’я обговорено на спільній нараді у заступника прокурора області за участю зацікавлених органів та підрозділів ДКВС, Національної поліції.

З питань нагляду за додержанням законів прав затриманих, узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я внесено 27 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 посадовців  (Старобільського СІЗО, закладів охорони здоров’я та спецустанов територіальних органів ГУНП в Луганській області.

У сфері нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів адміністративного примусу виявлялись порушення прав затриманих осіб при складанні протоколів про адміністративне правопорушення, щодо обов’язкового негайного повідомлення родичів затриманого про його місцезнаходження, порушення прав затриманих на захист тощо. Допускається несвоєчасне виконання працівниками поліції накладених судами адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту. За результатами таких перевірок органами прокуратури області внесено 92 вказівки,  за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 68 посадовців.

Загалом за результатами наглядової діяльності органами прокуратури області у 2018 році внесено 194 документа реагування, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 125 службових осіб, за результатом розгляду апеляційних скарг прокурорів скасовано 8 незаконних судових рішень.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1523