Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2019

Прокуратура Луганської області у Верховному суді відстояла визнання недійсним договору оренди приміщення навчального закладу, що використовувалося для надання стоматологічних послуг

Вказана будівля навчального закладу, що належить до нерухомого майна державної власності, тривалий час на підставі договору оренди використовувалось для проведення господарської діяльності з надання медичних (стоматологічних) послуг.

Прокуратура наполягала, що спірний договір суперечить ч. 4 ст. 80 Закону України «Про освіту», ч. 2 ст. 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», оскільки чинним законодавством встановлена заборона на використання приміщень з іншою метою, не пов’язаною з навчально-виховним процесом, що стало підставою для визнання правочину недійсним.

Справа розглядалась судами неодноразово. Господарський суд Луганської області погодився  з правовою позицією прокуратури щодо незаконності договору оренди. У свою чергу Східний апеляційний  господарський суд, допустивши  неправильне застосування норм матеріального права, скасував рішення суду першої інстанції про задоволення позову заступника прокурора Луганської області.

Вказане судове рішення апеляційної інстанції прокуратура  оскаржила до Верховного Суду, який скасував постанову суду апеляційної інстанції  та задовольнив касаційну скаргу прокурора у повному обсязі. Верховний суд визнав недійсним договір оренди приміщення навчального закладу та зобов’язав суб’єкта господарювання звільнити приміщення.

Рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1551