Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.04.2019

На захисті конституційних прав ув’язнених в місцях несвободи, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

У зв’язку з цим, органи прокуратури Луганської області вживають відповідні заходи, спрямовані на забезпечення конституційних прав громадян в місцях несвободи, а також при адміністративному їх доставленні, затриманні уповноваженими на те посадовими особами правоохоронних та державних органів.

Особлива увага приділяється дотриманню прав осіб, які утримуються в  державній установі «Старобільський слідчий ізолятор» та спеціальних установах Головного управління Національної поліції в Луганській області.

Насамперед, зазначене стосується створення належних умов тримання, медичного обслуговування та недопущення приниження людської гідності ув’язнених.

За результатами наглядових перевірок у поточному році прокурорами встановлені порушення вимог закону щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення таких осіб.

Найбільш поширеними є незабезпечення належного режиму тримання ув’язнених, застосування до обвинувачених, засуджених дисциплінарних стягнень, надання медичної допомоги.

З метою покращення медичного забезпечення ув’язнених у лютому 2019 року на спільній нараді у заступника прокурора області, за участі зацікавлених осіб, обговорено найбільш актуальні проблемні питання. Заходи цієї спільної наради наразі виконуються.

Питання реального виконання рішень судів Луганської області стосовно осіб, засуджених до покарання у виді арешту та позбавлення волі, які на момент набрання вироком законної сили не перебували під вартою, а також яким судом замінено звільнення від відбування покарання з випробуванням на реальний термін, постійно перебувають у полі зору органів прокуратури області.

Так, за втручання прокурора, у поточному році 7 засуджених осіб направлено для відбування призначеного судом покарання до установ ДКВС України. За фактом невиконання судового рішення розпочато 1 кримінальне провадження.

При здійсненні наглядових перевірок з питань надання психіатричної допомоги у примусовому порядку встановлено, що адміністраціями обласних психіатричних лікарень допускаються порушення вимог законодавства щодо дотримання умов зберігання лікарських засобів, забезпечення норм жилої площі на одного хворого, а також порушення вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.

Регулярно проводяться перевірки з питань нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення в діяльності органів державної прикордонної служби, Національної поліції, уповноважених органів з питань пробації.

Перевірками викрито непоодинокі порушення вимог закону щодо викривлення фактичного часу адміністративного затримання, інформування родичів затриманої особи, а також при виконанні адміністративних стягнень у виді громадських чи суспільно корисних робіт уповноваженими органами з питань пробації.

За результатами означених вище перевірок до ЄРДР внесено відомості про вчинення 2 кримінальних правопорушень. Також на усунення виявлених порушень вимог закону прокурорами внесено понад 60 документів прокурорського реагування, які розглянуті із вжиттям відповідних заходів, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 57 службових осіб, скасовано 7 актів, у тому числі 2 незаконних судових рішення.

Стан законності з цих питань перебуває на постійному контролі у керівництва прокуратури області.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1611