Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2019

У прокуратурі Луганської області відбулося засідання круглого столу «Доктринальні засади правоохоронної діяльності та правосуддя»


У заході взяли участь науковці, співробітники правоохоронних органів області та представники суду. Серед запрошених – керівник наукової школи «Інтелект», професор кафедри кримінального права та кримінології Університету державної фіскальної служби України, доктор юридичних наук Богатирьов І. Г., професор кафедри Академії державної пенітенціарної служби України, доктор юридичних наук Тагієв Садіг Р. О., ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка, доктор юридичних наук, професор  Комарницький В. М., доцент кафедри кримінально-правових дисциплін, кандидат юридичних наук  Бондар В. С.,  провідний фахівець науково-дослідної лабораторії попередження, припинення та розслідування злочинів, кандидат юридичних наук  Бочковий О. В., слідчий суддя Луганського апеляційного суду, кандидат юридичних наук  Кострицький В. В., керуючий партнер адвокатського об’єднання «БОНА ФІДЕ ГРУП», кандидат юридичних наук Говоруха  М. М.

Відкриваючи роботу круглого столу, його учасників привітав прокурор Луганської області, кандидат юридичних наук Володимир Янко. Керівник регіональної прокуратури зазначив, що правоохоронці, судді, адвокати та науковці сьогодні повинні об’єднатися у пошуку шляхів вирішення важливих проблем застосування норм кримінального законодавства та інших важливих питань.

«Ми маємо виробити єдину стратегію вдосконалення правозастосовної практики, спільне бачення необхідних змін до законодавства, які у подальшому втілимо у відповідні пропозиції», – зауважив Володимир Янко.

За круглим столом науковці акцентували увагу присутніх на їх баченні «прокуратури майбутнього», наголосивши на тому, що на сьогодні треба працювати над посиленням її ролі у правозастосовній діяльності, укріпленням авторитету як до окремо кожного прокурора, так і органу в цілому.

Під час обміну інформацією із зазначеного питання особлива увага приділялася укріпленню верховенства права в державі, дотриманню конституційних прав та свобод громадян, взаємодії прокуратури з  судовими та іншими правоохоронними органами.

У плідній дискусії обговорювались проблемні питання практичного застосування норм кримінального процесуального кодексу України, зокрема які регламентують підстави та порядок проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі – НСРД) у кримінальному провадженні, процедури зняття грифів таємності з документів, що стали підставою для проведення НСРД та порядок їх подальшого відкриття стороні захисту.

Піднімалися питання втілення на законодавчому рівні  інституту притягнення осіб до кримінальної відповідальності та шляхів документування злочинів, у яких предметом протиправних дій є криптовалюта.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини напрацьовано пропозиції щодо вдосконалення КПК України в частині визначення «активних або особливих» прав свідка у  разі коли особа звертається з клопотанням про користування правами підозрюваного і вважає, що її права можуть бути порушеними.

Крім того, визначено доцільність впровадження «захищеної» мережі електронного документообігу між правоохоронними органами та судом,  що дозволить з мінімізацією витрат та часу виконувати поставлені задачі, визначені перед вказаними органами.

За підсумками круглого столу учасники прийняли резолюцію про подальшу співпрацю, проведення спільних науково-практичних заходів з метою подальшого глибокого та всебічного дослідження норм законодавства, які потребують  доопрацювання.


Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1805