Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.07.2019

Щодо протидії злочинам у сфері господарської діяльності та незаконного обігу підакцизних товарів на території Луганщини

До суду процесуальними керівниками направлено 10 обвинувальних актів. Крім того, до суду направлено 3 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку із сплатою податків, зборів (обов'язкових платежів), а також відшкодування шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою (фінансових санкцій, пені).

Із вказаної кількості направлених до суду обвинувальних актів 6 – за фактом незаконного збуту, зберігання та транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ч. 1 ст. 204 КК України).

Як приклад, прокуратурою  області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом незаконного придбання та зберігання з метою збуту, а також збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв (ч. 1 ст. 204 КК України).

Встановлено, що мешканець одного з міст Луганської області організував незаконне виробництво та продаж через мережу Інтернет фальсифікованого алкоголю. Реалізовував незаконний товар через служби кур’єрських доставок. Горілка під маскуванням виноробної продукції була розфасована та обклеєна марками акцизного податку з ознаками фальсифікації. За результатами проведених обшуків за місцями зберігання незаконного виготовлених горілчаних виробів вилучено продукцію на суму 140 тис. грн.

Серед іншого у кримінальних провадженнях, спрямованих з обвинувальним актом до суду, під час досудового розслідування виявлено та вилучено близько 2500 л незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів (бензин та дизельне паливо).

Крім того, за 6 місяців поточного року завдяки вжитим заходам та організації належного процесуального керівництва до суду направлено 2 обвинувальних акти у кримінальному провадженні за фактом ухилення від сплати податків на загальну суму 2,8 млн грн (ч. ч.  1,2 ст. 212 КК України).

Зокрема, прокуратурою області здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно керівника одного з підприємств вугільної промисловості Луганської області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Встановлено, що посадова особа, виконуючи обов’язки директора  підприємства, у період з  вересня по жовтень 2015 року шляхом укладення та виконання фіктивних угод з підприємством щодо придбання паливно-мастильних матеріалів та інших товарів, а  також  подальшого включення їх вартісних показників до складу податкового кредиту декларацій з ПДВ відповідних податкових періодів ухилилася від сплати податку на додану вартість у розмірі понад 1 млн грн.

Завдяки організації належного процесуального керівництва прокуратурою області у кримінальному провадженні за результатами досудового розслідування завдані кримінальним правопорушенням збитки відшкодовані шляхом перерахування коштів до державного бюджету України.

Загалом у кримінальних провадженнях за фактами ухилення від сплати податків встановлено збитків на суму майже 6 млн грн, з них забезпечено у звітний період відшкодування до бюджету  понад 3 млн грн.

Робота на вказаному напрямку триває.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

 

кількість переглядів: 1736