Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.12.2019

Викрито злочинну схему внесення недостовірних відомостей про перетин мешканцями тимчасово окупованої території державного кордону України для отримання соціальних виплат

У результаті проведення комплексу слідчих розшукових та негласних слідчих (розшукових) дій задокументовано діяльність організатора схеми, який постійно проживає на тимчасово окупованій території Луганської області та протягом лютого – квітня 2019 року з метою вчинення злочину зорганізувався зі службовими особами одного з підрозділів Державної прикордонної служби України в Харківській області. Вказана особа надавала неправомірну вигоду (всього на загальну суму 129 тис. грн), за яку прикордонники вносили до інформаційної бази ДПС України недостовірні відомості про перетин Державного кордону України 42 громадянами, що проживають на тимчасово окупованій території області, хоча фактично ці особи кордон не перетинали.

Внесення недостовірних відомостей забезпечило отримання соціальних та пенсійних виплат особами в порушення вимог діючого законодавства.

5 грудня 2019 року прокурором відділу прокуратури Луганської області особі, яка надавала неправомірну вигоду прикордоннику, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, а саме в пропозиції та наданні неправомірної вигоди службовій особі за вчинення такою особою дій з використанням службового становища.

Досудове розслідування триває. Наразі у зв’язку із переховуванням підозрюваного від слідства вирішується питання щодо здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) відповідно до вимог глави 24-1 КПК України.

Санкція ч. 1 ст. 369 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 4 років.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1853