Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.12.2019

На Луганщині 10 підлітків стали учасниками Міжнародного пілотного проекту з виправлення неповнолітніх без притягнення до кримінальної відповідальності (ФОТО)

Зміст проекту полягає у тому, що неповнолітній визнає своє провину, але не відбуває покарання в місцях позбавлення волі, а має можливість виправитися і примиритися з потерпілою стороною. Потерпілий фактично бере участь у перевихованні дитини-правопорушника, а соціальні служби наповнюють його дозвілля суспільно корисною діяльністю – гуртками, спортом, роботою тощо.

На Луганщині у програмі  взяли участь  10 неповнолітніх.  Щодо усіх підлітків ювенальні прокурори звернулися до суду про звільнення від кримінальної відповідальності та покарання у вигляді позбавлення волі.

Приклад правопорушення в рамках дії програми в Луганській області: 14-річний підліток перебував у гостях у свого знайомого та вкрав у його батька мобільний телефон.  При повному судовому розгляді дитині б загрожувало до 3-х років позбавлення волі. Підліток взяв участь у проекті відновлення, відшкодував у повному обсязі завдану шкоду власнику мобільного телефона, досягнув примирення з ним, а фахівці – відкорегували поведінку неповнолітнього за допомогою курсу психологічної консультації, корекційної допомоги у психолога та заходів, спрямованих на ресоціалізацію неповнолітніх у суспільстві.

За вагомий внесок у реалізацію проекту листами подяки нагороджено прокурора  Лисичанської місцевої прокуратури Ганну Нескородову,  прокурорів Новопсковського відділу та  Білокуракинського відділу  Старобільської місцевої прокуратури Олену Білик та Ігоря Мозуля

Програма з виправлення неповнолітніх без притягнення до кримінальної відповідальності  у 2020 році буде втілена  по всій Україні.



Прес-служба прокуратури Луганської області

 

кількість переглядів: 1604