Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2020

На Луганщині активізовано протидію організованій злочинності на пріоритетних напрямах

За результатами вжитих заходів протягом року до суду направлено девֹ’ять обвинувальних актів стосовно 25 учасників організованих злочинних груп.

Так, знешкоджено дві організовані злочинні групи, до складу яких входили депутати Сєвєродонецької міської та Кремінської районної рад. Вказані особи заволоділи бюджетними коштами у розмірі 1 млн 386 тис. грн  та 295 тис. грн. відповідно. З метою відшкодування збитків слідчими та прокурорами у вказаних провадженнях виявлено та  накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 1 млн 704 тис. гривень.

Як і в минулих роках, правоохоронними органами Луганської області значна увага приділялася протидії організованій злочинності у вугільній сфері. Зокрема, виявлено злочинну групу, учасники якої на території Попаснянського району організували незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення – кам’яного вугілля. Роботи з видобутку копалин проводилися за допомогою необхідного обладнання одночасно у двох стволах у три робочі зміни.

Зважаючи на специфіку прикордонного розташування регіону, правоохоронцями ведеться системна робота щодо виявлення та документування стійких злочинних угруповань, які організовують незаконний перетин державного кордону України. У минулому році знешкоджено два злочинних угруповання, які займалися незаконним переправленням осіб через державний кордон як з території України до Російської Федерації, так і у зворотному напрямку.

Крім того, прокуратурою Луганської області продовжується системна робота щодо спрямування діяльності правоохоронних органів на виявлення злочинних угруповань, які у складі незаконних збройних формувань діяли на території Луганської області у 2014 році.

Так, у минулому році до суду направлено два обвинувальні акти стосовно учасників організованих груп. Члени однієї з них у 2014 році, із застосуванням фізичного насильства та погрожуючи вогнепальною зброєю, викрали шістьох мешканців міста Сєвєродонецька, незаконно позбавили волі на тривалий час та примушували виконувати роботи з облаштування й будівлі фортифікаційних споруд, що знаходились на виїзді з міста Сєвєродонецька. Учасники іншої злочинної групи у червні 2014 року, використовуючи автоматичну та стрілецьку зброю, вчинили озброєний напад на Луганський прикордонний загін у місті Луганську, внаслідок якого було поранено вісьмох прикордонників та в подальшому захоплено адміністративні приміщення Луганського прикордонного загону.

Виявлено організовані злочинні групи загальнокримінального характеру: в одному випадку учасники займалися систематичним незаконним виготовленням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу – ацетильованого опію, в іншому –  вчинили крадіжку у великих розмірах.

Слід зауважити, що завдяки належному підтриманню державного обвинувачення працівниками прокуратури Луганської області судами у 2019 році ухвалені обвинувальні вироки у чотирьох кримінальних провадженнях стосовно дев’яти учасників злочинних груп. Кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину у складі ОЗГ» судом підтверджено у всіх справах.

Стан протидії організованим формам злочинності знаходиться на постійному контролі керівництва прокуратури Луганської області.

Прес-служба прокуратури Луганської області

 

 

 

 

кількість переглядів: 1527