Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2020

Прокуратура відреагувала на порушення прав в’язня на охорону здоров’я та надання належної медичної допомоги

У ході розгляду звернення встановлено, що громадянин у період утримання в ізоляторі неодноразово звертався за медичною допомогою у зв’язку з  ішемічною хворобою серця. На недугу ув’язнений страждає понад 10 років. Раніше оглядався лікарями з приводу встановленого діагнозу та отримував амбулаторне лікування.

Перед конвоюванням  для участі у судовому засіданні до Рубіжанського міського суду чоловік поскаржився на погане самопочуття.  Відповідальні особи  Старобільського слідчого ізолятора не взяли до уваги  застереження лікаря медичної частини щодо можливих наслідків перевезення ув’язненого  у зв’язку зі станом здоров’я.

Враховуючи критичний стан здоров’я особи, значну відстань між слідчим ізолятором та судом, поганий стан дорожнього покриття, а також те, що конвойні автомобілі не обладнані спеціальним медичним устаткуванням, транспортування останнього було небезпечним для життя  увֹ’язненого і могло призвести до смертельних наслідків.

Слід зазначити, що за останні роки Європейським  судом з прав людини встановлювалися факти ненадання  належної медичної допомоги особам під час тримання під вартою, а також при виконанні покарань в установах Державної кримінально-виконавчої служби України. Як наслідок, на користь заявників постановлено ряд рішень про порушення державою вимог статті 3 Конвенції.

За результатом перевірки  прокуратурою області внесено вказівку керівнику філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС» у Харківській та Луганській областях, яка наразі знаходиться на розгляді.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1576