Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2020

Заступник Генерального прокурора провів зустріч з представниками Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду щодо доказів російської агресії на Донбасі та в Криму (ФОТО)

За його словами, процес збирання доказової бази, документування та досудового розслідування наразі має системний, єдиний та скоординований характер. Для цього в Офісі Генерального прокурора був створений Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, та відповідні підрозділи в обласних прокуратурах на Донбасі. Прокурори на центральному рівні здійснюють процесуальне керівництво у близько 300 масштабних кримінальних проваджень.

Предметом розгляду обласних прокуратур є понад 12 тисяч кримінальних проваджень.

«За 6 років збройної агресії ми вже маємо певний досвід розслідування та кримінального переслідування за злочини проти людяності та воєнні злочини. Зараз ініціювали внесення змін до національного законодавства для імплементації норм міжнародного гуманітарного права (МГП), а також ратифікації Римського статуту. Також плануємо разом з громадським сектором створити реєстр порушень норм МГП, тобто мова йде про атаки на цивільні об’єкти, вбивства та катування військовополонених та цивільних осіб, адже встановлено понад 3500 осіб, які незаконно утримувались у полоні і піддавались тортурам, катуванню та нелюдському поводженню», - додав Гюндуз Мамедов.

Сторони також обговорили конкретні кейси щодо злочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях АР Крим та на сході Україні, а також наступні кроки для подальшого вивчення та аналізу ситуації в країні.

Нагадаємо, з початку збройної агресії Офіс Генерального прокурора передав до МКС 13 інформаційних повідомлень щодо найтяжчих порушень міжнародного гуманітарного права в Криму та на Донбасі.

кількість переглядів: 1889