Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.05.2020

Гюндуз Мамедов: Кримінальне переслідування воєнних злочинців, як важливий елемент перехідного правосуддя, запроваджено органами прокуратури в Україні ще з 2016 року

Концепція має стати основою для низки законопроектів та управлінських рішень щодо державної політики запровадження та реалізації принципів перехідного правосуддя.

Суть правосуддя перехідного періоду:

- притягнення до відповідальності осіб, винних в найтяжчих міжнародних злочинах;

- реалізація права на правду;

- відшкодування шкоди потерпілим;

- інституційні реформи органів правопорядку та органів правосуддя.

За словами заступника Генерального прокурора, члена робочої групи Гюндуза Мамедова, механізми перехідного правосуддя у світі застосовуються для виходу зі збройного конфлікту та гарантування його неповторення, подолання наслідків, досягнення миру, розслідування найтяжчих воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

«Тобто це такий план дій з переходу від воєнної агресії та окупації до миру та стабільності. Але варто розуміти, що кримінальне переслідування воєнних злочинців, як важливий елемент перехідного правосуддя, запроваджено органами прокуратури України ще з 2016 року», - зазначив Гюндуз Мамедов.

Зокрема, мова йде про розроблення методики розслідування найтяжчих злочинів на основі норм міжнародного гуманітарного права, налагодження роботи з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Також проведена зміна структури та затверджена стратегія прокуратури Автономної Республіки Крим з урахуванням специфіки роботи в умовах тимчасової окупації частини території України. Крім того, в структурі Офісу Генерального прокурора створено Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, який є аналітичним центром та координатором правоохоронних органів щодо розслідування такої категорії злочинів. Цей підрозділ наразі забезпечує розслідування на національному рівні основного масиву злочинів, вчинених під час збройного конфлікту в Україні.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1279