Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.06.2020

Прокурор Луганської області Олексій Ляшенко побував у прифронтовому Новотошківському (ФОТО)

Керівництво регіональної прокуратури ознайомилося зі станом та пошкодженнями цивільної інфраструктури у населеному пункті, який  постійно піддається обстрілам.

На початку 2015 року по селищу велися  потужні артобстріли. Близько 90 відсотків  житлових будинків було пошкоджено. Значних руйнувань зазнала і будівля Новотошківського навчально-виховного комплексу №10. Внаслідок прямого влучення декількох снарядів знищено покрівлю приміщення,  вибуховою хвилею вибиті вікна та двері, повністю вийшла з ладу система опалення.

Освітній заклад майже повністю відремонтували, але частина  будівлі нагадує про події п’ять років тому. Сьогодні там  навчаються  63 школярі, ще 24 – вихованці дитячого садочка.

Обстріли продовжуються і на даний час. Так, 1  квітня 2020  року  було обстріляно пришкільну територію навчально-виховного комплексу та житловий сектор селища. За даним фактом за процесуального керівництва прокуратури Луганської області здійснюється досудове розслідування. Обстріл кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Також Олексій Ляшенко та Костянтин Караман обговорили ситуацію щодо обстрілів з керівником військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та села Жолобок Дмитром Кондратьєвим, директором Новотошківського НВК  №10 Оленою Згурською.

«Коли селище починають обстрілювати головне для нас – подбати про життя та здоров’я дітей. Колишня котельня  стала надійним захистом для дітей – там ми облаштували бомбосховище. У ньому є все для того, щоб учні та вихованці дитсадка  почували себе в безпеці», – розповіла Олена Згурська.

У свою чергу  прокурор Луганської області Олексій Ляшенко зазначив: «Обстріли населеного пункту з боку окупаційної адміністрації  РФ в Луганській області суперечать нормам міжнародного гуманітарного права.  Кожен факт порушення  фіксується та розслідується для надання належної правової оцінки».

«Ми і надалі підтримуватимемо зв’язок з усіма навчальними закладами у прифронтовій зоні», – додав перший заступник прокурора області Костянтин Караман.


Прес-служба прокуратури Луганської області

 

 

кількість переглядів: 1374