Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.06.2020

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов провів робочу зустріч з питань додержання прав людини в умовах збройного конфлікту на території Луганської області (ФОТО)

З початку року внаслідок понад 500 обстрілів у Луганській області загинуло 18 та поранено 125 військових, пошкоджено 20 об’єктів інфраструктури. Окупаційна адміністрація РФ грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення під час війни – обстрілює цивільні об’єкти, примусово паспортизує громадян, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях, застосовує катування.

«Усі ці злочини не залишаються поза увагою правоохоронних органів. Поряд з цим, спеціалісти міжнародних місій, що здійснюють мандат в Україні, а також представники вітчизняних правозахисних громадських організацій проводять значну роботу щодо документування порушення прав людини, установлення потерпілих осіб та надання їм допомоги. Також часто правозахисники володіють великим обсягом інформації, яка може допомогти встановити злочинців. Жоден з виявлених фактів насильства та порушень прав людини в умовах збройного конфлікту не повинен залишитися без уваги та має бути розслідуваний в рамках кримінального провадження», – зазначив Гюндуз Мамедов.


У свою чергу прокурор Луганської області Олексій Ляшенко наголосив, що прокуратурою та органами слідства постійно здобуваються докази грубих порушень окупаційною адміністрацією РФ в Луганській області норм міжнародного гуманітарного права.

«Це застосування насилля проти цивільного населення, катування та нелюдське поводження, порушення прав людини. Вказані незаконні дії носять масовий характер та містять ознаки злочинів проти людяності. З початку 2020 року  управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області виявлено та зареєстровано 13 кримінальних проваджень за фактом грубого порушення норм міжнародного гуманітарного права. Пріоритетним завдання прокурорів є збирання доказів такої злочинної діяльності для передачі до Міжнародного кримінального суду», додав Олексій Ляшенко.


Заступник Генпрокурора запевнив, що органи прокуратури та слідства готові обробляти надану правозахисниками інформацію для оперативного розслідування грубих фактів порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зокрема, правоохоронці працюватимуть за наданою правозахисниками інформацією щодо відмови надання медичної допомоги через пандемію коронавірусної хвороби окупаційними адміністраціями РФ в Луганській області.  За цим фактом у квітні 2020 року прокуратура Луганської області вже розпочала кримінальне провадження. Дії «посадових осіб» окупаційної адміністрації РФ кваліфіковані як порушення законів та звичаїв війни.

Також у рамках робочої поїздки делегація Офісу Генерального прокурора відвідала передові позиції Збройних Сил України в районі розведення військ, сил і засобів в Золотому та поспілкувалася з військовослужбовцями.


Прес-служба прокуратури Луганської області

 

 

кількість переглядів: 1873