Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.09.2020

Співробітнику так званого «Міністерства державної безпеки ЛНР» повідомлено про підозру

Кримінальне провадження за вказаним фактом зареєстроване прокуратурою Луганської області за результатами опрацювання доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

За даними слідства, підозрюваний у грудні 2015 року вступив до лав не передбачених законом збройних формувань окупаційної адміністрації РФ. Перебуваючи на посаді старшого оперативного співробітника так званого «МДБ ЛНР», він здійснював оперативно-розшукову діяльність, спрямовану на збір інформації щодо місць дислокації та систем безпеки державних і правоохоронних органів України, з метою перешкоджання відновленню територіальної цілісності України.

Окрім цього, у серпні 2016 року підозрюваний, одягнений у військову форму, зі зброєю, разом із своїм спільником на тимчасово окупованій території поблизу м. Ровеньки Луганської області незаконно затримали громадянина України. Його примусово перевезли у колишнє приміщення Управління Служби безпеки України у м. Луганську, де катували, застосовуючи до нього психічне та фізичне насильство, з метою отримати зізнання у співпраці з СБУ. У ході досудового розслідування вдалося встановити особу потерпілого.

Вказані дії прямо суперечать вимогам Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни, а також іншим нормам міжнародного гуманітарного права щодо заборони насильства над цивільними громадянами.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та оголошення у розшук.


Пресслужба прокуратури Луганської області

 

кількість переглядів: 1621