Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.10.2020

Слідство розглядає чотири основні версії виникнення масштабних пожеж на Луганщині (ФОТО)

У рамках семи кримінальних проваджень, розпочатих за фактами масштабних пожеж у районах Луганської області, встановлюються причини займання лісових масивів та житлового сектору прилеглих населених пунктів.

Попередня правова кваліфікація – порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі та інші тяжкі наслідки (ч. 1, 2 ст. 270 КК України).

За даними слідства, 30 вересня 2020 року у Луганській області зафіксовано 146 пожеж, гасіння яких ускладнилося погодними умовами та сильним вітром.

Наразі локалізовано та ліквідовано 116 пожеж, на 30-ти ділянках займання працюють підрозділи рятувальників. За попередніми оцінками, орієнтовна площа, охоплена вогнем, складає понад 11 тис. гектарів.

Слідство перевіряє усі версії виникнення пожеж. Основні з них: обстріли незаконними збройними формуваннями з непідконтрольної органам державної влади території Луганської області, умисний підпал, самозагоряння трави та лісу внаслідок погодних умов, необережне поводження з вогнем.

За процесуального керівництва місцевих прокуратур Луганської області проводяться усі необхідні слідчі дії.

На даний час з метою документування злочинів працюють більше 30 слідчо-оперативних груп. Проведено 20 оглядів місць подій у зоні пожеж, допитано 58 людей – свідків та потерпілих.

Роботу правоохоронців для встановлення усіх обставин кримінальних правопорушень ускладнюють триваючі пожежі та задимлення території. У зв’язку із зазначеним працівники ДСНС не допускають слідчих на місця події для забезпечення їх власної безпеки.

Станом на 19:00 1 жовтня 2020 року кількість загиблих становить 11 людей, 17 постраждалих з опіками та отруєнням чадним газом доправлено до медзакладів для надання першочергової допомоги.

Загальна кількість постраждалих, загиблих та розмір збитків, завданих пожежами, встановлюються.

Керівник Луганської обласної прокуратури особисто контролює проведення слідчих дій на території регіону.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1169