Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2020

Дотримання прав дітей в умовах збройного конфлікту – у полі зору обласної прокуратури (ФОТО)

У понеділок, 19 жовтня 2020 року, керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга та перший заступник керівника Костянтин Караман у режимі відеоконференції провели «круглий стіл» з порядком денним «Дотримання прав дітей на тимчасово окупованій території Луганської області та в умовах збройного конфлікту».

У заході взяли участь Представник Уповноваженого ВРУ з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Павло Лисянський, представники служби у справах дітей облдержадміністрації, Моніторингової місії ООН з прав людини, Міжнародного комітету Червоного хреста, громадських організацій «Truth Hounds», «Луганська обласна організація «Союз юристів України».

Очільник обласної прокуратури подякував учасникам наради за діалог та їх активну участь у документуванні та відновленні порушених прав неповнолітніх громадян України.

«В умовах триваючого вже сьомий рік збройного конфлікту, під час якого масово страждають діти, важливим питанням є консолідація зусиль правоохоронних органів, органів влади та неурядових організацій, спрямованих на виявлення, належне розслідування та притягнення до відповідальності осіб, винних у грубих порушення прав дітей на тимчасово окупованій території області та в умовах збройного конфлікту», – наголосив  Микола Прибіга.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман відмітив, що основні зусилля прокурорів на цьому напрямку діяльності зосередженні на документуванні злочинів, вчинених представниками НЗФ окупаційної адміністрації РФ.

«Нами розпочато та здійснюється процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), зокрема щодо невибіркових артобстрілів навчальних закладів, умисних вбивств на окупованій території, втягування дітей у збройний конфлікт через військові табори та псевдо патріотичні клуби. При цьому, звіти та доповіді громадських організацій для нас, прокурорів, є дуже важливим джерелом інформації. Дотримання прав дітей на окупованій території області на сьогодні – одне з пріоритетних завдань у нашій діяльності», - повідомив Костянтин Караман.

У свою чергу, представники влади та громадських організацій навели приклади найбільш поширених правопорушень прав дітей на окупованій території, з якими вони стикаються у повсякденній роботі. Також зазначили, що докладають максимум зусиль для їх фіксації з метою подальшого притягнення винних осіб до відповідальності.

За результатами заходу учасники обмінялись напрацюваннями на шляху до виявлення та документування подібних злочинів та визначили напрямки подальшої співпраці на цьому напрямку.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 1682