Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.12.2020

Керівництво обласної прокуратури та представники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні обговорили ситуацію у кримінальних провадженнях, пов’язаних зі збройним конфліктом (ФОТО)

У вівторок, 8 грудня 2020 року, керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга та його перший заступник Костянтин Караман провели робочу зустріч у режимі відеоконференцзв’язку з керівницею Краматорського офісу Моніторингової місії  ООН з прав людини в Україні  Нігорою Сачдєва.

У заході також взяли участь прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, спеціалісти з прав людини офісу.

Керівник обласної прокуратури у вітальному слові подякував представникам Моніторингової місії  ООН за  роботу та наголосив, що  їхні звіти є дуже важливим джерелом отримання інформації для прокурорів. За результатами їх опрацювання вдається встановлювати осіб, винних у вчиненні воєнних злочинів.

Учасники заходу обговорили доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини «Права людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаними з конфліктами в Україні».

«Моніторингова місія ООН приділяє особливу увагу забезпеченню права на справедливий судовий розгляд кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України. Вказана доповідь підготовлена на підставі шестирічного моніторингу кримінальних проваджень вказаної категорії та містить перелік виявлених проблем», –   наголосила Нігора Сачдєва, презентуючи доповідь.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман навів приклади ефективної співпраці з представниками Моніторингової місії ООН.

 «Зокрема, за результатами опрацювання доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, повідомлено про підозру працівнику так званого «Міністерства державної безпеки ЛНР» за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням на окупованій території Луганської області (п. 53 доповіді УВКПЛ за 16 серпня – 15 листопада 2019 року). Також прокурорами зареєстровано кримінальне провадження за фактом незаконного затримання представниками «міністерства державної безпеки» та «міністерства внутрішніх справ» громадян України, насильного їх утримання, примушування до зізнання у «шпигунстві» на користь України й «співпраці» з СБУ (доповідь УВКПЛ за 16 лютого - 31 липня 2020 року).

Крім того, ідентифіковано командира одного з незаконних збройних формувань, причетного до вбивства родини ромської національності (п. 56 доповіді УВКПЛ «Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року»)», –  зазначив Костянтин Караман.

Учасники заходу обмінялися думками щодо удосконалення роботи з виявлення та документування воєнних злочинів, а також щодо недопущення порушення прав людини під час розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень цієї категорії.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1736