Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.12.2020

Підсумки роботи управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури у 2020 році (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Наказом Генерального прокурора від 28 грудня 2019 року у Луганській обласній прокуратурі створено управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту.

Управління здійснює процесуальне керівництво та контроль за розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку, недоторканності державних кордонів та інших злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу або пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=265363&fp=640

Працівниками управління забезпечено нагляд за розслідуванням 6860 кримінальних правопорушень, які перебувають у провадженні слідчих територіальних підрозділів поліції, а також самостійно здійснюється процесуальне керівництво у 5062 кримінальних правопорушеннях зазначеної категорії.

Упродовж 2020 року зареєстровані кримінальні провадження за фактами вчинення 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області. Внаслідок протиправних дій представників окупаційної адміністрації Російської Федерації пошкоджено 22 об’єкти інфраструктури, поранено 150 осіб, вбито – 21.

Крім цього, зареєстровано 20 кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни за ст. 438 КК України.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=282191&fp=110

У поточному році прокурорами управління направлено до суду 64 кримінальних провадження про злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту, у тому числі 2 – у складі організованих злочинних груп.

За участю прокурорів судами розглянуто 39 кримінальних проваджень, з них 1 – у складі ОЗГ.

Судом ухвалено перший в державі вирок стосовно 4 учасників так званої «козацької національної гвардії всевеликого війська Донського ім. М.І. Платова» окупаційної адміністрації РФ в Луганській області. Визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни та засуджено до 10 років позбавлення волі чотирьох осіб організованої злочинної групи, які у 2014 році викрали місцевих мешканців, утримали їх під озброєною охороною, примушуючи проти волі копати окопи та траншеї, будувати бліндажі, складати захисні барикади, облаштовувати блокпости.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=281705&fp=130


Прокурори систематично виїжджають у район лінії розмежування з метою фіксації порушень міжнародного гуманітарного права та збору доказової бази злочинної діяльності РФ щодо здійснення обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури та застосування зброї виробництва РФ.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=273426&fp=391

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=270296&fp=490

25 червня 2020 року заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов разом з керівництвом обласної прокуратури з робочою поїздкою відвідав селище Новотошківське Попаснянського району, яке з початку 2015 року перебуває під обстрілами. Так, 1 квітня 2020 року обстріляно пришкільну територію навчально-виховного комплексу та житловий сектор селища.

За даним фактом розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=275784&fp=330

Налагоджено плідне співробітництво з міжнародними організаціями щодо обміну інформацією, а також вивчення та застосування МГП з представниками міжнародних організацій. На заходах учасники обговорюють питання розслідування воєнних злочинів, дотримання прав потерпілих, удосконалення роботи прокурорів та подальшого обміну інформацією.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=267139&fp=590

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=268022&fp=560

Поглиблюється співпраця з громадськими організаціями. Підписані меморандуми про співробітництво з громадськими організаціями «Truth Hounds» та «Східна правозахисна група», а також «Луганською обласною організацію «Союз юристів України» та благодійним фондом «Восток-SOS».

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=285460&fp=20

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=275408&fp=340

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=279931&fp=190

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=275235&fp=340

Здійснюється процесуальний супровід звільнення українських громадян, які утримуються на тимчасово окупованих територіях.

Запроваджено реєстр потерпілих фізичних та юридичних осіб від злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованій території або пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=273143&fp=400

Керівництвом обласної прокуратури проведено onlinе-зустріч з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Учасники заходу обговорили доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини «Права людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаними з конфліктами в Україні».

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=285170&fp=30

За участю представника Уповноваженого ВРУ з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей, представників служби у справах дітей облдержадміністрації, Моніторингової місії ООН з прав людини, Міжнародного комітету Червоного хреста, громадських організацій «Truth Hounds», «Луганської обласної організації «Союз юристів України» у режимі відеоконференцзв’язку проведено круглий стіл «Дотримання прав дітей на тимчасово окупованій території Луганської області та в умовах збройного конфлікту».

Учасники обговорили питання консолідації зусиль правоохоронних органів, органів влади та неурядових організацій, спрямованих на виявлення, належне розслідування та притягнення до відповідальності осіб, винних у грубих порушеннях прав дітей на тимчасово окупованій території та в умовах збройного конфлікту.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=282201&fp=110

30 листопада 2020 року під керівництвом обласної прокуратури проведено робочу зустріч у режимі відеоконференцзв’язку з представниками міжнародної організації Global Rights Compliance LLP (GRC).

Під час вказаного заходу обговорено питання розслідування воєнних злочинів, дотримання прав потерпілих, удосконалення роботи прокурорів та подальшого обміну інформацією.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=284669&fp=40

Керівництво Луганської обласної прокуратури долучилося до обговорення перехідного правосуддя на Донбасі під головуванням віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова.

Учасники обговорили проекти Концепції державної політики захисту та відновлення прав людини, її основоположних свобод в умовах збройного конфлікту на території України та подолання його наслідків, а також відповідних законодавчих актів.

https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=279251&fp=220


Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1366