Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.03.2021

Луганська обласна прокуратура перевірила стан законності та дотримання прав затриманих, ув’язнених та підданих адмінарешту осіб у місцях несвободи

Прокурорами Луганської обласної та місцевих прокуратур із залученням фахівців у галузі охорони здоров’я та інших спеціалістів проведено перевірки додержання конституційних прав затриманих, ув’язнених та адмінарештованих осіб у спеціальних установах та інших приміщеннях Нацполіції в Луганській області, а також при здійсненні конвоювання, охорони затриманих та взятих під варту осіб.

За результатами перевірок встановлено численні порушення вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України «Про Національну поліцію», «Про попереднє ув’язнення».

В ізоляторах тимчасового тримання не повною мірою дотримуються вимоги матеріально-побутового та медичного забезпечення в’язнів та режимні вимоги щодо їх роздільного тримання.

У роботі конвойних підрозділів встановлено порушення прав в’язнів під час їх перевезення спеціальним автотранспортом.

Виявлено факти тривалого невжиття дієвих заходів щодо забезпечення функціонування кімнат для затриманих в територіальних підрозділах Нацполіції в Луганській області.

Крім того, працівниками поліції допускаються суттєві порушення вимог законодавства під час застосування до правопорушників за рішеннями судів адміністративного стягнення у вигляді адмінарешту. Таким чином, особи уникають відповідальності, що перешкоджає їх вихованню, запобіганню вчинення нових правопорушень та суперечить завданням Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За 2020-2021 роки прокурорами внесено 92 вказівки керівництву органів Національної поліції в Луганській області про усунення порушень вимог законодавства у їх діяльності.

За результатами розгляду 81 вказівки притягнуто до дисциплінарної відповідальності 72 посадовця. Ще 9 документів реагування перебувають на розгляді. За вказаний період розпочато 1 кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 2 ст. 365 КК України).

Робота на вказаному напрямі триває та перебуває на контролі керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1029