Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.04.2021

Микола Прибіга зустрівся з представником Уповноваженого ВРУ з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей (ФОТО)

Керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга та перший заступник Костянтин Караман провели зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Костянтином Черніковим та начальником Управління регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Олександром Дворніком.

Сторони обговорили головні напрями діяльності та завдання під час взаємодії між регіональним представництвом  Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та обласною прокуратурою.

Під час зустрічі звернено увагу на дотримання прав людини в місцях несвободи та заходи, які важливо реалізовувати  в рамках співпраці, зокрема, проведення спільних моніторингових візитів і перевірок.

Микола Прибіга наголосив на пріоритетних напрямах роботи обласної прокуратури, серед яких – документування порушень представниками окупаційної адміністрації РФ в Луганській області прав громадян. В обласній прокуратурі цим займається профільний підрозділ – Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту.

«Слідчі та прокурори докладають  максимальних зусиль для об’єктивного розслідування злочинів, які вчиняються в умовах збройного конфлікту, як на тимчасово окупованій території області, так і на підконтрольній органам державної влади. Особлива увага приділяється збору доказової бази порушень норм міжнародного гуманітарного права для передачі до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Ми вже маємо результат – направлення до МКС прокуратурою та обласним правозахисним центром «Альтернатива» першого інформаційного повідомлення про обстріли об’єктів цивільної інфраструктури», – зазначив керівник обласної прокуратури.

Костянтин Черніков додав, що моніторинг стану додержання процесуальних прав громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, визначено одним із стратегічних напрямів діяльності Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Також обговорювалися питання стану додержання права заявників на доступ до публічної інформації в органах прокуратури Луганської області.

Представники регіонального офісу Омбудсмана в Донецькій та Луганській областях  презентували керівництву обласної прокуратури щорічну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2020 рік. У подальшому з нею буде ознайомлено прокурорів обласної та окружних прокуратур для опрацювання та врахування в роботі.

За результатами зустрічі досягнуто домовленість про подальшу співпрацю в рамках укладеного Меморандуму між Уповноваженим Верховної Ради України Людмилою Денісовою та Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1040