Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.04.2021

Незаконне затримання та катування цивільної особи – повідомлено про підозру співробітнику так званого «міністерства державної безпеки ЛНР»

За процесуального керівництва прокурорів управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру «заступнику начальника Алчевського міжрайонного відділу міністерства державної безпеки ЛНР» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у 2017 році співробітник так званого «МДБ ЛНР», що контролюється окупаційною адміністрацією РФ в Луганській області, незаконно затримав громадянина України при перевірці документів на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська», позбавив його волі та примусово перевіз до приміщення міжрайонного відділу.

Після цього підозрюваний помістив потерпілого до камери та упродовж доби «отримував зізнання» у співпраці з СБУ. До чоловіка застосовувалося психічне насильство, йому погрожували вбивством та розправою над рідними, завдавали фізичних страждань та катували.

Ці дії прямо суперечать вимогам положень Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Наразі вирішується питання щодо звернення до суду з клопотанням про затримання підозрюваного та оголошення у розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими 3 управління Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

За вчинення особливо тяжкого злочину підозрюваному загрожує від 8 до 12  років позбавлення волі.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1311