Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2021

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов провів нараду щодо протидії незаконному переміщенню підакцизних товарів з тимчасово окупованих територій (ФОТО)

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов під час робочої поїздки на Донбас провів спільну нараду з керівниками правоохоронних органів Луганської області щодо боротьби з незаконним переміщенням підакцизних товарів з тимчасово окупованих територій України.

Захід відбувся за дорученням Генерального прокурора Ірини Венедіктової. Напрямок протидії незаконному обігу підакцизної групи товарів визначено одним із пріоритетних в діяльності органів прокуратури. Комплекс дій для припинення контрабандних потоків із непідконтрольних територій в березні було обговорено на засіданні РНБО.

«Вирішення проблеми тіньового сектору економіки, зокрема незаконного обігу підакцизних товарів, потребує комплексного підходу. Існування ринку контрафактних підакцизних товарів не тільки наносить збитки бюджету, але й несе в собі небезпеку для здоров’я громадян. А незаконне переміщення підакцизних товарів з тимчасово окупованих територій ще й сприяє фінансуванню діяльності окупаційної влади РФ та підконтрольних їй незаконних збройних формувань», – зазначив Гюндуз Мамедов.

Заступник Генпрокурора наголосив, що слідчим органам необхідно активізувати роботу щодо викриття незаконних схем поставок палива, тютюнових та алкогольних виробів, а також контрафактних товарів на підконтрольну Україні територію Донецької та Луганської областей. Наразі на тимчасово окупованій території Донбасу функціонує три підприємства з виготовлення контрафактної тютюнової продукції. Переміщені з тимчасово окупованої території підроблені цигарки накопичуються на складах в населених пунктах поблизу лінії зіткнення, а в подальшому транспортуються до інших регіонів України, здебільшого з використанням послуг поштових логістичних компаній.

Протягом 2020-2021 років на Луганщині у ході проведення заходів з протидії протиправній діяльності, пов’язаній з переміщенням незаконно виготовлених підакцизних товарів з  тимчасово окупованої території України, вилучено понад 100 тис. пачок цигарок.  Їх оціночна вартість складає 4,5  млн гривень. За результатами досудового розслідування 3 обвинувальні акти направлено до суду,  ще у низці кримінальних проваджень слідство триває.

Під час наради керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга зі свого боку звернув увагу правоохоронних органів на необхідності підвищення рівня протидії злочинам вказаної категорії.

За результатами спільної наради учасники визначили необхідні заходи для більш ефективного перекриття незаконних каналів постачання товарів з тимчасово окупованої території України, а також виявлення пунктів продажу та розміщення контрафактної продукції.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1121