Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2021

Керівництво Луганської обласної прокуратури та представник Уповноваженого обговорили спільну роботу над додержанням прав людини (ФОТО)

У вівторок, 25 травня 2021 року, керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга та його перший заступник Костянтин Караман провели зустріч з представником Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганській областей Костянтином Черніковим.

У заході також взяли участь начальник Управління регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату  Уповноваженого ВРУ з прав людини Олександр Дворнік та головний спеціаліст Управління регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Ольга Нікітіна.

Під час зустрічі керівництву обласної прокуратури представлено щорічну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2020 рік. У ній висвітлено випадки порушень прав та свобод людини і громадянина, а також виявлені у законодавстві недоліки щодо їх захисту.

Під час презентації доповіді зазначено, що минулого року до Уповноваженого ВРУ з прав людини надійшло 48,5 тисяч повідомлень про порушення прав, що на 40% більше, ніж у попередньому. Особливу увагу звернуто на порушення прав цивільних осіб, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, дітей та утримуваних в місцях несвободи.

Керівник обласної прокуратури подякував регіональному представнику Уповноваженого за зустріч та ознайомлення з матеріалами доповіді.

«Співпраця органів прокуратури з регіональними представниками Уповноваженого Генпрокурором визначено одним з пріоритетних напрямів у роботі. Ви здійснюєте парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини, ми зі свого боку надаємо правову оцінку їх порушенню. Законність та недопущення таких випадків є нашим спільним завданням», – зазначив Микола Прибіга.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман зупинився на грубих порушеннях норм міжнародного гуманітарного права представниками окупаційної адміністрації РФ на Луганщині, фактах насильства над цивільним населенням, порушень  прав людей. Він ознайомив присутніх з роботою управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

«Ми першими за весь час збройного конфлікту в Україні  ініціювали запровадження реєстру потерпілих. Для того, щоб акумулювати усі злочини, які вчинялися та продовжують вчинятися на Луганщині. Також прокурорами налагоджене плідне співробітництво з міжнародними та правозахисними організаціями щодо обміну інформацією, вивчення та застосування МГП.  Результатом такої співпраці є направлення до Міжнародного кримінального суду першого повідомлення про невибіркові обстріли цивільної інфраструктури. На даний час прокурорами готується ще одне таке повідомлення», – зазначив Костянтин Караман.

Під час зустрічі представників регіонального офісу Омбудсмана в Донецькій та Луганській областях також було проінформовано про прокурорський контроль за додержанням прав людини у місцях несвободи. У 2020-2021 роках за результатами понад 500 перевірок обласною прокуратурою внесено 88 документів реагування. Минулого року притягнуто до відповідальності 56 посадовців, цього року – вже 18.

За результатами зустрічі сторони обговорили подальші кроки співпраці. Зокрема,  мова йшла про можливість організації спільних прийомів громадян та проведення перевірок в місцях несвободи.

Пресслужба Луганської обласної  прокуратури

кількість переглядів: 1243