Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.05.2021

Для прокурорів окружних прокуратур Луганщини проведено семінар з питань здійснення процесуального керівництва та підтримання обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів в умовах збройного конфлікту (ФОТО)

Під головуванням першого заступника керівника Луганської обласної прокуратури Костянтина Карамана для прокурорів окружних прокуратур у режимі відеоконференцзв’язку проведено навчально-методичний семінар за темою «Особливості здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях та в умовах збройного конфлікту, підтримання публічного обвинувачення в суді у таких кримінальних провадженнях».

Заняття організували прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, та відділу організації і забезпечення підтримання публічного обвинувачення в суді.

Звертаючись до учасників семінару, Костянтин Караман наголосив на важливості та доцільності проведення навчання з даної тематики.

«Прийняті до Кримінального процесуального кодексу України зміни щодо здійснення спеціального досудового розслідування дають можливість закінчення кримінальних проваджень за відсутності підозрюваних (in absentia), які переховуються від органів досудового розслідування на тимчасово окупованих територіях або на території іншої держави. Тобто спецпроцедура дозволяє в умовах фізичної відсутності особи провести розслідування, завершити слідство та направити обвинувальний акт до суду», –   зазначив перший заступник керівника обласної прокуратури.

Також він акцентував увагу  на імплементації норм міжнародного гуманітарного  та кримінального права в національне законодавство: «Деталізація в законодавстві серйозних порушень міжнародного гуманітарного права дозволить органам прокуратури та слідства давати належну кримінальну правову кваліфікацію злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях України та в умовах збройного конфлікту».

Під час  заняття значну увагу приділено особливостям збору доказів порушень норм міжнародного гуманітарного права окупаційною адміністрацією РФ в Луганській області та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями. Вивчення міжнародної практики та поглиблення знань із міжнародного права допоможе прокурорам документувати злочини, визначати їх кваліфікацію, ефективно та якісно розслідувати кримінальні правопорушення в умовах збройної агресії. Також було обговорено особливості підтримання публічного обвинувачення у цій категорії проваджень.

Костянтин Караман подякував всім присутнім за участь у заході та підвищення рівня кваліфікації прокурорів.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1242