Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.05.2021

У Луганській обласній прокуратурі проведено зустріч з представниками ЗМІ та неурядовими організаціями щодо розслідування злочинів проти журналістів (ФОТО)

У понеділок, 31 травня 2021 року, виконувач обов’язків керівника Луганської обласної прокуратури Олег Чиж  провів зустріч з представниками засобів масової інформації та неурядових організацій  щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів, розслідування фактів переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності на території Луганської області.

У заході взяли участь керівники підрозділів апарату обласної прокуратури, представники Головного управління Національної поліції в Луганській області, 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях, директор Департаменту масових комунікацій Луганської обласної державної адміністрації Альбіна Кушелева, представники засобів масової інформації та неурядових організацій.

«Безпека діяльності журналістів на Луганщині та захист їх прав має об’єднати зусилля правоохоронних органів, неурядових організацій, представників медіаспільноти. Через ЗМІ громадяни отримують інформацію, у такий спосіб формуючи суспільний діалог. Випадки перешкоджання професійній діяльності та фізична агресія стосовно журналістів є неприйнятними. Саме на Луганську обласну прокуратуру покладено важливе завдання забезпечення законності під час проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях цієї категорії. Хочу запевнити, що стан слідства у кожному такому провадженні перебуває на постійному контролі керівництва  прокуратури», – наголосив Олег Чиж.

Під час зустрічі зазначено, що на території Луганської області у 2020 році зареєстровано 3 кримінальних провадження щодо злочинів проти журналістів. Кримінальні правопорушення кваліфіковано за статтею 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. У 2021 році такі кримінальні провадження не реєструвалися.

Правоохоронними органами області розслідується низка кримінальних проваджень стосовно журналістів, зокрема за фактами викрадення у 2014 році учасниками незаконних збройних формувань та захоплення приміщень телеканалу «Ірта» у Луганську. Наразі двом особам повідомлено про підозру у викраденні журналістів «Громадського телебачення» та газети «Голос народу». Вони перебувають у розшуку.

Окрему увагу приділено  злочинам, учиненим стосовно журналістів на тимчасово окупованій території Луганської області.

«Свобода висловлення своїх поглядів та думок у період окупації частини Луганщини перебуває під особливою загрозою. Українські журналісти позбавлені можливості висвітлювати події на непідконтрольній органам державної влади території через безпосередню загрозу життю та власну безпеку», –  додав  виконувач обов’язків керівника обласної прокуратури

Присутні на зустрічі журналісти та представники неурядових  організацій акцентували увагу на посиленні співпраці з правоохоронними органами. Мова йшла про негайне реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності, оперативне розслідування таких злочинів та направлення кримінальних проваджень до суду.

 

Також було наголошено на важливості активізації розслідування резонансної справи про вбивство журналіста Сергія Самарського, інших злочинів стосовно представників регіональних засобів масової інформації.

За дорученням Офісу Генерального прокурора Луганська обласна  прокуратура створила міжвідомчу робочу групу з питань аналізу стану досудового розслідування та нагляду за додержання законів у кримінальних провадженнях стосовно журналістів. До її складу увійшли представники обласної прокуратури, ГУ Нацполіції в Луганській області, територіального управління ДБР, розташованого у м. Краматорську, 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 826