Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.07.2021

Розкрадання бюджетних коштів у сфері охорони довкілля на Луганщині – підозрюються експосадовці ОДА та держпідприємства

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури викрито факт розкрадання бюджетних коштів під час реалізації Регіональної програми з охорони навколишнього природного середовища Луганщини.

За даними слідства, організували схему протиправного заволодіння коштами колишній начальник одного з управлінь Луганської обласної державної адміністрації та ексгендиректор державного геологічного підприємства.

Користуючись своїм службовим становищем, у 2018 році посадові особи забезпечили укладання договорів на моніторинг підземних вод області, виконання заходів з їх охорони та ліквідації джерел забруднення. Проте, фактично, природоохоронні заходи, передбачені Регіональною програмою, підрядником проведено не у повному обсязі, а їх вартість умисно завищено.

Злочинна схема лише за цим епізодом дозволила заволодіти майже двома третинами коштів, виділених з обласного бюджету на проведення вказаних заходів у сфері охорони довкілля. За результатами проведення комплексних судових експертиз підтверджено завдання збитків бюджету Луганщини у сумі близько 900 тис. гривень.

Експосадовцям ОДА та держпідприємства повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб та в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Наразі слідство триває. Встановлюються та документуються аналогічні факти розкрадання бюджетних коштів в інші періоди.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводилися спільно зі слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Луганській області та Управлінням стратегічних розслідувань у Луганській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1192