Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2021

Микола Прибіга провів спільну нараду щодо активізації розслідування фактів незаконного утримання громадян в місцях несвободи на тимчасово окупованій території Луганщини (ФОТО)

У четвер, 15 липня 2021 року, керівник Луганської обласної прокуратури Микола Прибіга провів спільну нараду з питань протидії незаконному позбавленню волі та утриманню осіб в місцях несвободи на тимчасово окупованій території Луганської області.

Участь у заході взяли керівники правоохоронних органів, представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей, а також представники громадської організації «Луганська обласна організація «Союз юристів України» та благодійного фонду «Восток-SOS».

Під час наради обговорено результати роботи з виявлення  фактів незаконного позбавлення волі  та утримання громадян в місцях несвободи представниками окупаційної адміністрації Російської Федерації, документування таких злочинів  та активізації їх розслідування.

«Злочини цієї категорії знаходяться під пильною увагою Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, міжнародних організацій, перебувають на постійному контролі Офісу Генерального прокурора та Луганської обласної прокуратури. Порушення прав  незаконно утримуваних громадян України  також є одним з найважливіших напрямів  роботи правозахисних організацій, які займаються документуванням злочинів в умовах збройного конфлікту, та  постійно висвітлюється у тематичних  звітах,» –  наголосив Микола Прибіга.

Він додав, що це перша спільна нарада, до обговорення питань якої запрошені неурядові правозахисні організації.

У свою чергу її представники відмітили  відкритість органів прокуратури, ефективність такої  взаємодії та запевнили у готовності до подальшої співпраці.

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Костянтин Черніков під час свого виступу відмітив готовність Луганської обласної прокуратури до співпраці, акцентував увагу на  важливості розслідування злочинів цієї категорії.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман під час виступу навів конкретні приклади дієвої співпраці з міжнародними правозахисними організаціями. Так, за результатами опрацювання 28-ої доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини обласною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованій території області.  Під час слідства завдяки налагодженій комунікації з представниками ООН, а також ефективної взаємодії між правоохоронними органами області, вдалося встановити співробітника так званого «МДБ ЛНР»  причетного до скоєння, вказаного у доповіді злочину, та йому повідомлено про підозру.  

«Необхідно  систематизувати такі кримінальні провадження, встановити постійний діалог та обмін інформацією щодо місць несвободи між правоохоронними органами, представником Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей, а також громадськими організаціями», – резюмувало керівництво обласної прокуратури.

За результатами спільної наради розроблено низку заходів, спрямованих на розкриття та проведення  ефективного розслідування у кримінальних провадженнях.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 938