Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.08.2021

Фальсифікація результатів місцевих виборів – судитимуть голову виборчої комісії на Луганщині

Луганською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно голови однієї з дільничних виборчих комісій у Старобільському районі за фактом включення до виборчої документації завідомо недостовірних відомостей та пошкодження протоколів про підрахунок голосів (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 158-3, ч. 3 ст. 158-3 КК України).

За даними слідства, під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року голова та секретар виборчої комісії внесли до протоколів про підрахунок голосів виборців недостовірні відомості щодо отримання одним із кандидатів на посаду селищного голови більше голосів, ніж фактично віддано у ході голосування. У такий спосіб вони безпідставно зменшили кількість голосів виборців за інших кандидатів та підробили виборчу документацію про результати голосування на дільниці.

Факт протиправних дій виявлено під час прийняття протоколів територіальною виборчою комісією. У цей час з метою приховування вчинення злочину голова дільничної виборчої комісії розірвала передані протоколи про підрахунок голосів виборців, вибігла з будівлі та винесла з собою пошкоджену виборчу документацію.

Під час досудового розслідування голова комісії повністю визнала свою вину, тому матеріали стосовно неї виділено в окреме провадження. Між прокурором і підозрюваною укладено угоду про визнання винуватості, яку разом з обвинувальним актом  направлено до суду.

Слідство стосовно секретаря комісії триває. Їй інкримінується  включення до виборчої документації завідомо недостовірних відомостей (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 158-3 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим управлінням Головного управління Нацполіції у Луганській області.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1352