Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.09.2021

Луганська обласна прокуратура долучається до створення державної системи моніторингу і документування порушень у ході збройної агресії РФ (ФОТО)

У п’ятницю, 3 вересня 2021 року, у Луганській обласній прокуратурі відбулося обговорення проєкту створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених у ході  збройної агресії Російської Федерації.

Захід відбувся під головуванням першого заступника керівника обласної прокуратури Костянтина Карамана. У ньому взяли участь радник Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олександр Смирнов, директор Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації Денис Денищенко, керівник Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини Олексій Біда, спеціалістка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна, документаторка благодійного фонду «Восток SOS», представники профільного управління обласної прокуратури.

Учасники зустрічі обговорили впровадження в Україні єдиної платформи, яка має систематизувати усю інформацію про порушення прав людей та реєстр збитків, завданих державі, фізичним та юридичним особам внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Костянтин Караман підкреслив, що робота на цьому напрямі в обласній прокуратурі розпочалася ще наприкінці 2019 року, коли було створено управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Луганської області та в умовах збройного конфлікту.

«Уперше серед інших державних та правоохоронних органів держави  нами запроваджено Реєстр потерпілих. Ідея його створення виникла з метою належного обліку потерпілих внаслідок збройного конфлікту, завданої їм шкоди, систематизації даних за місцем скоєння злочину, правовою кваліфікацією… Зокрема, мова йде про злочини проти життя та здоров’я людини, майнові злочини, злочини проти громадської безпеки, миру, міжнародного правопорядку. На цей час Реєстр містить інформацію про 7108 злочинів даної категорії. Прокурори профільного управління систематично наповнюють його новими даними про потерпілих, пошкоджене та зруйноване майно, встановлені збитки, здобуті під час розслідування докази. Тому обласна прокуратура підтримує ідею створення державної системи та долучиться до її створення» – зазначив Костянтин Караман.

Під час обговорень радник Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наголосив, що моніторинг і документування порушень прав людини та МГП на тимчасово окупованих територіях є обов’язковою умовою впровадження заходів перехідного періоду, а також реалізації політики реінтеграції.

«До створення та функціонування державної системи мають бути включені і урядовий сектор, і правоохоронні органи, і неурядові громадські організації, які займаються цими питаннями. Усі стануть співавторами та споживачами цієї системи. ЇЇ ефективність залежатиме від рівня взаємодії усіх, хто бере участь у моніторингу та документуванні подій, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації, працює з жертвами та свідками, має свої напрацювання. До прикладу, як у обласній прокуратурі з впровадженням реєстру потерпілих. Мова також йде і про консолідацію зусиль для збору та передачі даних щодо порушень країни-агресора до міжнародних інституцій», – додав Олександр Смирнов.

Директор Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської ОДА Денис Денищенко відзначив: «Створення державної система – це глобальна ідея і дуже хотілося б, щоб вона була втілена. Це важливо для усіх учасників урядового та неурядового сектора, держави та суспільства в цілому. Обласна влада зі свого боку буде надавати  підтримку та долучатися до створення цієї системи».

Учасники обговорення представили свої напрацювання та домовилися про подальшу співпрацю на вказаному напрямі.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1122