Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2021

Перший заступник керівника Луганської обласної прокуратури взяв участь у щорічному інтелектуальному фестивалі думок Донбасу (ФОТО)

У суботу, 4 вересня 2021 року, уперше в якості спікера було запрошено для виступу керівництво Луганської обласної прокуратури - першого заступника керівника Луганської обласної прокуратури Костянтина Карамана у Фестивалі думок, який відбувся у Сєвєродонецьку.

У заході взяли участь радник Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олександр Смирнов, керівник Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини Олексій Біда, спеціалістка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна, документаторка благодійного фонду «Восток SOS».

Темою обговорення лідерів думок стало створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених у ході  збройної агресії Російської Федерації.

Костянтин Караман підкреслив, що робота на цьому напрямі в обласній прокуратурі розпочалася ще наприкінці 2019 року, коли було створено управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Луганської області та в умовах збройного конфлікту. На цей час Реєстр містить інформацію про понад 7100 потерпілих від злочинів даної категорії.

«Працюючи в цьому напрямку ми зіткнулись з тим, що на рівні держави немає єдиної бази даних, яка б забезпечувала накопичення інформації про потерпілих від злочинів вказаної категорії. Уперше серед інших державних та правоохоронних органів  обласною прокуратурою запроваджено реєстр потерпілих фізичних та юридичних осіб від злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованій території або пов’язаних зі збройною агресією РФ проти України. Це дає можливість громадянам отримати відповідний процесуальний статус потерпілого, встановити розмір заподіяних збитків та звернутися до суду для їх подальшого відшкодування», – зазначив у своєму виступі перший заступник керівника Луганської обласної прокуратури.

Костянтин Караман також підкреслив важливість для прокуратури співпраці з громадськими організаціями. Так, станом на сьогодні укладено вже вісім меморандумів про співпрацю з громадськими організаціями. До 2020 року такі меморандуми не укладались взагалі. Як приклад результату такої співпраці – направлення до МКС прокуратурою та обласним правозахисним центром «Альтернатива» першого інформаційного повідомлення про обстріли об’єктів цивільної інфраструктури. Найближчим часом буде передано другу заяву до МКС, підготовлену спільно з міжнародною організацію Global Rights Compliance LLP. До 2021 року такі повідомлення не направлялись взагалі, не дивлячись на те, що вже сьомий рік триває збройний конфлікт.

Під час проведення заходу також обговорено важливі питання, що стосуються як відшкодування збитків за зруйноване та пошкоджене житло на території Донецької та Луганської областей, так і документування фактів грубих порушень, які вчиняються під час російської агресії.

Кожен спікер надав відповіді на запитання учасників дискусії, підтримав ідею про створення державної системи моніторингу і документування порушень у ході збройної агресії РФ.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1198