Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.09.2021

Керівництво обласної прокуратури ініціювало розроблення алгоритму дій правоохоронців за фактами домашнього насильства – від часу отримання заяви до покарання кривдника

Керівництво Луганської обласної прокуратури взяло участь у засіданні Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Учасників зустрічі проінформовано про стан та результати досудового розслідування злочинів, пов’язаних із домашнім насильством. Наголошено, що керівником облпрокуратури Миколою Прибігою на координаційній нараді у березні цього року зорієнтовано увагу правоохоронців регіону на ефективну протидію домашньому насильству як одному з пріоритетних напрямів роботи.

Так, реалізація узгоджених заходів сприяла зменшенню у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількості кримінальних правопорушень цієї категорії майже на чверть (зі 113 до 87, або -23 %). Відповідно зменшилася й кількість потерпілих (зі 116 до 89 осіб, із яких п’ять – діти). 

Водночас залишаються невирішеними питання щодо своєчасності реагування на протиправні дії, внесення відомостей про злочини та початку досудового розслідування, правильності кваліфікації дій кривдників.

Учасникам засідання координаційної ради озвучено окремі кейси випадків домашнього насильства на території Луганщини.

Також зазначено, що за участі прокурорів судами області з початку року за вчинення домашнього насильства, кримінальна відповідальність за яке передбачена ст. 126-1 Кримінального кодексу України, засуджено 27 осіб. За принципової позиції прокурорів 13 особам призначено покарання, яке належить відбувати реально.

«Застосування різних підходів щодо кваліфікації діянь кривдників певною мірою нівелює мету закону – запобігання та протидія насильству як соціальному явищу, захист і допомога жертвам, покарання й переслідування злочинців. Чіткий алгоритм від часу отримання заяви до стадії контролю за поведінкою засудженого, сприятиме оперативності й ефективності роботи дізнавачів, слідчих, прокурорів, а головне – дозволить потерпілим відчути реальний захист з боку держави», – підкреслено керівництвом обласної прокуратури.

Координаційна рада підтримала пропозицію прокуратури щодо проведення відповідного вивчення.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 1106