Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2021

Завершення реформи та підвищення результативності роботи - відбулася пресконференція керівництва прокуратури Луганщини (ФОТО)

У вівторок, 12 жовтня 2021 року,  відбулася чергова пресконференція керівника Луганської обласної прокуратури Миколи Прибіги. На ній він поінформував про завершення   дворічного етапу реформування органів прокуратури, цьогорічні результати роботи та стан слідства у резонансних кримінальних провадженнях.

Захід відбувся за участі  представників міжнародних та неурядових правозахисних організацій, регіональних та загальнонаціональних ЗМІ, громадськості.

«Довіра людей  є першочерговим  для прокуратури, тому ми знову зібралися для обговорення важливих тем, які турбують суспільство.  Такі зустрічі дуже важливі  для подолання злочинності  та насамперед корупції.  Головне завдання реформованої прокуратури – працювати для людей», – звернувся до присутніх Микола Прибіга.

Під час пресконференції  поінформовано, що сьогодні в органах прокуратури  працює 216  прокурорів, 93 посади є вакантними.  За результатами  добору  15 прокурорів окружних прокуратур стали прокурорами  обласної, у листопаді 41 юрист з поза системи  розпочне роботу в окружних прокуратурах, що частково вирішить проблему кадрового наповнення.

Зазначено,  що нещодавно в облпрокуратурі створено Спеціалізовану екологічну прокуратуру, яка займатиметься  процесуальним керівництвом та захищатиме інтереси держави поза межами кримінального провадження у сфері охорони довкілля.  Також вперше запроваджено спеціалізацію щодо злочинів, вчинених правоохоронцями за фактами порушень прав людини, пов'язаних із катуванням, перевищенням влади або службових повноважень.

Керівник обласної прокуратури  наголосив, що після проведення реформи обласна прокуратура вже  відпрацювала  рік, окружні прокуратури – трохи більше півроку. Тому вже можна дати оцінку діяльності реформованої прокуратури Луганщини.

 Цьогоріч  прокурорами  до судів області направлено  більше обвинувальних актів, ніж у минулому  – 2480, засуджено 1300  осіб.   Завдяки  ефективним координаційним заходам прокурорів суттєво активізовано правоохоронні органи та  покращено результати роботи за пріоритетними напрямами, які визначені Стратегією розвитку органів прокуратури на 2021-2023  роки. Так,  кількість направлених до суду обвинувальних актів зросла у бюджетній (31) та земельній (17) сферах, охорони природного навколишнього середовища (20), за корупційні злочини (90) та вчинені в умовах збройного конфлікту (83).

Надважливим напрямом в роботі обласної прокуратури є якісне документування та розслідування прокурорами злочинів в умовах збройної агресії Російської Федерації. Загалом регіональна прокуратура займає  друге місце в Україні щодо розслідування кримінальних проваджень слідчими Служби безпеки України.

Крім того, звернуто увагу на результативність роботи   у сфері боротьби з організованою злочинністю. До суду направлено 12  обвинувальних актів стосовно 50 фігурантів. Зокрема, вперше на Луганщині прокуратура спільно з поліцією задокументували  факт встановлення  та поширення злочинного впливу у Старобільському слідчому ізоляторі організованою групою та викрила так званих «смотрящих».

У 2021  році, реалізуючи представницькі функції,  прокуратура відстояла інтереси держави на понад 420  млн гривень. Цьогорічні обсяги реального виконання судових рішень майже у п’ять разів збільшено: вартість повернутого складає 218  мільйонів гривень.

Детальніше про підсумки роботи на окремих напрямах поінформували перший заступник керівника обласної прокуратури Костянтин Караман, заступники керівника обласної прокуратури Олег Чиж та Іван Самсонюк.

Журналісти та громадськість поставили свої запитання до керівництва обласної прокуратури. Вони стосувалися актуальних та резонансних проваджень на Луганщині, у тому числі  незаконного захоплення та забудови  земель, розкрадання майна заводу «Пролетарій»,   корупції, захисту  прав журналістів під час професійної діяльності, порушень прав людей на тимчасово окупованій території,  направлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального  прокурора інформаційних повідомлень про порушення  норм міжнародного гуманітарного  права  тощо.

Микола Прибіга та  його заступники  відповіли на актуальні запити суспільства.   Деякі  проблемні питання,  озвучені на пресконференції,  взяли під свій особистий контроль.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

 

 

кількість переглядів: 1421